Verbouwen

Borgloon steekt geen geld meer in stroopfabriek

Er wordt voorlopig niet meer geïnvesteerd in de restauratie van de stroopfabriek van Borgloon. Dat is gisteren gezegd op de gemeenteraad. Volgens burgemeester Danny Deneuker (SP.A) heeft de stad er het geld niet voor. De stroopfabriek, die enkele jaren geleden nog de Monumentenstrijd won op Canvas, wordt al een hele tijd gerestaureerd. Vanuit Vlaanderen en Limburg waren er al voor meer dan 4 miljoen euro subsidies toegezegd, maar de stad zelf moest ook een deel betalen.

Borgloon zou dit jaar 1,7 miljoen euro moeten ophoesten voor de restauratie, en volgend jaar nog eens hetzelfde bedrag. En dat lukt niet, klinkt het. "Iedereen heeft er de mond van vol dat de stroopfabriek van bovenlokaal belang is, en dan is het logisch dat dit ook bovenlokaal gefinancierd wordt", zegt burgemeester Danny Deneuker. "Als de provincie het dossier zou kunnen overnemen, dan zouden de kosten van de restauratie kunnen verdeeld worden over meer dan 800.000 mensen."

Oud-burgemeester van Borgloon Eric Awouters (Open VLD) reageert alvast teleurgesteld. "Wij hebben altijd gezegd dat we de nodige inspanningen zouden doen als de subsidies eenmaal waren toegezegd. Dit is een regelrechte catastrofe voor Borgloon", klinkt het.

Ook interessant