Verbouwen

Budget voor onderhoud omhoog bij zelfstandige hotels

Planmatig onderhoud is in de Nederlandse hospitalitysector aan de orde van de dag. Tot en met 2014 onderhouden hotelketens jaarlijks tweederde van hun kamers en zelfstandige hotels grofweg vier op de tien. Bij grote en kleine zelfstandige hotels gaat het budget hiervoor bovendien omhoog. De populairste klus voor de komende twee jaar is schilderwerk, gevolgd door sanitair. Brandwerende maatregelen en het verbeteren van het binnenklimaat staan ook hoog op de agenda. Dat blijkt uit de Hotel Bouwplannen Scan 2012 van BouwKennis.

Een goede staat van hotels is belangrijk om voldoende klanten te trekken. Planmatig onderhoud is daarom belangrijk. Bedrijven die van de florerende onderhoudsmarkt willen profiteren, moeten wel weten welke plannen er de komende jaren op stapel staan. BouwKennis onderzocht de onderhoudsplannen van hotels, welke specifieke klussen zij willen uitvoeren en hoe het met hun budget gesteld is. Daarvoor zijn kleine zelfstandige hotels (tot 20 kamers), grote zelfstandige hotels (meer dan 20 kamers) en hotelketens ondervraagd.

Onderhoudsplannen
Hotelketens voeren het vaakst planmatig onderhoud uit aan hotelkamers. Tot en met 2014 wordt ieder jaar aan ongeveer tweederde van het totale aantal hotelkamers planmatig onderhoud gepleegd. Zelfstandige hotels doen dit bij ongeveer twee op de vijf kamers.

Budget
In economisch mindere tijden is het aannemelijk dat de budgetten voor planmatig onderhoud kleiner worden of in ieder geval niet groeien. Dat is echter niet het geval voor de kleine en grote zelfstandige hotels. Het budget voor onderhoud stijgt voor zowel kleine zelfstandige hotels (+9%) als voor grote zelfstandige hotels (+6%) tot en met 2014. Hotelketens hebben echter te maken met een lichte daling in het budget van 3%.

Klusplannen
Dat budget zal zowel voor planmatig als voor ad hoc onderhoud worden gebruikt. Als gevraagd wordt aan hotels en hotelketens welke specifieke klussen zij in de komende twee jaar van plan zijn uit te voeren, noemen zij schilderwerk het vaakst. Vooral bij hotelketens en grote zelfstandige hotels staat deze klus veelvuldig op de rol. Eenderde van de hotels wil het sanitair onder handen nemen of de projectvloerbedekking. Wat opvalt is dat hotelketens en grote zelfstandige hotels meer verschillende soorten klussen gepland hebben staan dan kleine zelfstandige hotels. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkzaamheden aan de brandmeld- en noodverlichting en brandwerende maatregelen. Vier op de tien ketens wil dit oppakken. Bij kleine zelfstandige hotels is dit maar eenvijfde.

Top-5 specifieke klusplannen voor de komende twee jaar (in %)

Bron: BouwKennis Hotel Bouwplannen Scan 2012, mei 2012

Verbeteringen binnenklimaat
Grote zelfstandige hotels en hotelketens hebben de komende twee jaar geregeld werkzaamheden aan het binnenklimaat gepland. Bij kleine zelfstandige hotels is dit percentage aanzienlijk lager. Wat hierbij opvalt is dat deze kleine spelers vaak kiezen voor een nieuw airconditioningsysteem. Grote zelfstandige hotels proberen een verbetering op verschillende manieren te bewerkstelligen, terwijl hotelketens vaak een bestaand systeem upgraden.