Duurzaam Bouwen

Tevredenheid over uitbreiding energielening

Nelectra, de federatie van de elektrosector is opgetogen dat de energielening uitgebreid wordt naar de installatie van zonnepanelen. Deze sector had het de laatste jaren heel erg moeilijk door de afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid en de aanpassingen aan de groene stroomcertificaten. Dat de installatie van zonnepanelen voortaan ook betaald kan worden via de energielening kan zeker een impuls geven aan de sector, zegt Nelectra. Ook de beslissing om via de energielening, kwetsbare groepen energiezuinige huishoudtoestellen te laten aankopen, vindt Nelectra een goede maatregel. Want wie kiest voor deze toestellen, verbruikt minder energie en bespaart heel wat geld.

De Vlaamse regering heeft vandaag op voorstel van Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom beslist om de lijst met werken die met de energielening betaald kunnen worden, uit te breiden. Voortaan kunnen Vlamingen de installatie van zonnepanelen financieren via de energielening.
“Een beslissing die de sector een boost kan geven”, zegt Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra. “De markt van de zonnepanelen is de laatste jaren enorm achteruitgegaan. De afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid en aanpassingen aan de groene stroomcertificaten liggen hieraan de basis.” Volgens cijfers van de VREG zijn er in 2014, om en bij de 4500 PV installaties geplaatst met een geïnstalleerd vermogen van 23 653 kWh. Ter vergelijking: in het recordjaar 2011 werden er ruim 84.000 PV installaties geplaatst met een vermogen van 824.846 kWh. De sector kan dus een boost gebruiken.

Nelectra is ook tevreden over de beslissing van minister Turtelboom om kwetsbare groepen de energielening te laten aanspreken voor de aankoop van energiezuinige toestellen. “Energiezuinige toestellen betekenen een opmerkelijk lagere energiefactuur”, zegt Viviane Camphyn. Zo verbruikt een wasmachine met het energielabel A++ of A+++ 20% tot 30% minder elektriciteit in vergelijking met een toestel dat een A-label heeft. Koelkasten en diepvriezers met een A++ label verbruiken 40% minder energie dan een toestel van diezelfde grootte met een A-label. Wie kiest voor een koeltoestel met een A+++ certificatie, realiseert een besparing van 60% in vergelijking met een koelkast of diepvriezer met een A-label.

Ook interessant