Duurzaam Bouwen

Zonnepanelen voor het eerst rendabel zonder steun

Voor het eerst zijn zonnepanelen voor particulieren rendabel zonder overheidssteun. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Het betekent dat zelf stroom opwekken met zonnepanelen op termijn goedkoper is dan stroom halen van het net.
Doordat de prijs van de zonnepanelen de laatste tijd is gedaald en de elektriciteitsprijs is gestegen, zijn zonnepanelen voor particulieren voor het eerst ook zonder overheidssteun rendabel. Dat blijkt uit een rapport van het VEA.

Praktisch wil dit zeggen dat het op termijn minder kost om zelf elektriciteit te produceren via zonnepanelen dan om stroom van het net te halen. Het gaat wel om een voorlopige berekening, de betrokken sectoren kunnen het rapport nog inkijken en eventueel laten aanpassen.

De sector is dan ook verheugd met de voorlopige cijfers, maar waarschuwt voor de netvergoeding die de Vlaamse regering wil opleggen. Op het Martelarenplein wil men particulieren met zonnepanelen belasten op het gebruik van het elektriciteitsnet. Die vergoeding zou de rendabiliteit bijna kunnen tenietdoen.