Algemeen

Vlaamse Schrijnwerkers bezoeken grootste houtdrogerij

De werkgroep Buitenschrijnwerk van het WTCB organiseerde op vrijdag 22 april in samenwerking met de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers een bezoek aan de houtdrogerij in Vlissingen en de verwerkingsinstallatie van het glasrecyclingsbedrijf High 5.

Een 25-tal personen waren op de afspraak. In de voormiddag bezochten wij de houtdrogerij van Indufor Dry Kilns gevestigd in de industriezone van de haven van Vlissingen.
Indufor is sinds 1975 importeur van hardhout, voornamelijk uit Azië, Afrika en Zuid- & Noord-Amerika. Indufor maakt deel uit van de DLH Groep, een Deense groep die handelt in hout en houtproducten over de hele wereld.
In deze grootste houtdrogerij van Europa werd sinds 1987 ongeveer 500.000 m³ hout gedroogd, voornamelijk afkomstig uit Afrika. De bundels hout krijgen na hun aankomst en een eerste luchtdrogingsfase op de ruime opslagplaats, ieder een plaats in één van de 31 elektronisch gestuurde droogkamers. Bij volle bezetting kunnen de installaties 6000 m³ hout tegelijkertijd drogen. Na een kwaliteitscontrole en aflatting, krijgen de bundels een plaats toebedeeld in één van de twee moderne loodsen, met een overdekte oppervlakte van meer dan 22.000 m². Een wandeling doorheen de loodsen verschafte ons een zeer mooie impressie van deze weidse schatkamer van exotische houtsoorten.

Na een lunch in brasserie annex huisbrouwerij ’t Pakhuis bezochten we de indrukwekkende verwerkingsinstallatie van het glasrecyclingsbedrijf High 5.
High 5 is gelegen in de Antwerpse haven en recycleert en verwerkt glasstromen tot hoogwaardige grondstof voor hol- en vlakglasproducenten, de glaswolindustrie,...
Het inzamel- en verwerkingssysteem richt zich hierbij niet zozeer op de eenvoudig te bewerken vlakglasstromen, maar is toegespitst op de moeilijk verwerkbare, vaak vermengde en verontreinigde glasstromen uit bouw- en sloopafval, renovatieprojecten, containerparken, enz… Van de bijna 20 vlakglassoorten die HIGH 5 bewerkt en verwerkt gaat alles terug als grondstof in het productieproces van één van de afnemers, uitgezonderd een 2 à 5% per ton niet te scheiden restafval dat naar de stortplaats gaat.
Daartoe beschikt High 5 over de nieuwste foto-, laser-, scheidings- en brekerstechnieken. In twee groepen kregen wij een rondleiding in en rond de verwerkingsinstallatie.
Tijdens de rondleiding rond de installatie kregen wij een indruk van de hoeveelheden en soorten die HIGH 5 verwerkt, bergen hoog vlakglasafval: autoruiten, spiegelglas, vlakglasafval uit containerparken en van bouw- en sloopafval, …
En daarnaast, naargelang de specificaties van de klant, de eindproducten die HIGH 5 fabriceert: 100 % zuiver wit glasproduct, glasproduct met 5 % gekleurd glas, glasproduct afkomstig van glas met glasdraad, enz…
De lof van de deelnemers over dit initiatief was unaniem: beide bezoeken waren ongemeen interessant.
Build for Life