Algemeen

Performantere inspecties om sociale dumping te bestrijden

Performantere inspecties om sociale dumping te bestrijden
Na 20 jaar debat geeft de regering aan Staatssecretaris De Backer groen licht om de sociale inspectiediensten te hervormen. Het gaat om een versterking, reorganisatie en modernisering. Er komen meer inspecteurs en het aantal sociale inspectiediensten gaat van 8 naar 5, wat overlappende bevoegdheden moet vermijden. De inspectiediensten zullen zo beter gewapend zijn, vooral ook voor de bestrijding van de grensoverschrijdende sociale fraude.

Dat de aanpak van de sociale dumping vanuit het buitenland een van de prioritaire taken van de hervormde inspectiediensten wordt, stemt Bouwunie tevreden. De oneerlijke concurrentie van en met goedkopere buitenlanders ontwricht de bouwsector. Op vijf jaar tijd gingen hierdoor in Vlaanderen al meer dan 12.000 bouwarbeidsjobs verloren.

Ook de modernisering en vereenvoudiging van de inspectiediensten is een goede zaak, aldus Bouwunie. Dit laat toe erg gerichte controles te doen, dubbele onderzoeken te vermijden en te focussen op de echte sociale fraude.

Bouwunie apprecieert het dat Staatssecretaris De Backer expliciet in herinnering brengt dat de sociale inspecteurs ook een rol als adviseur en coach hebben. Ze moeten de bedrijven helpen om de regels toe te passen en niet enkel optreden als boeman.

Ook interessant


Build for Life