Algemeen

Howest toont inspirerende designs van eigen ontwerpers

Vijftien jaar geleden studeerden de eerste Industrieel ontwerpers af aan Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen). Intussen hebben die alumni naam en faam gemaakt zowel in binnen- als buitenland. Tijdens de maand oktober organiseert het Industrial Design Center (IDC) een alumni-expo in het gebouw aan de Marksesteenweg 58 in Kortrijk. Designverlichting, gebruiksvoorwerpen en andere industriële producten kun je gratis bewonderen. Meer nog, wie tijdens de beurs Interieur de expo bezoekt, kan de huidige generatie ontwerpstudenten aan het werk zien en zelfs een begeleide rondleiding aanvragen. Een aanrader, zelfs een must voor al wie geïnteresseerd is in hedendaagse vormgeving.

Elk jaar studeren ruim 80 ontwerpers af aan het Industrial Design Center van Howest. Die Bachelors en Masters Industrieel (product) ontwerpen komen terecht in de meest uiteenlopende bedrijven en sectoren, waar zij steevast de boodschap van innovatie uitdragen. Dat varieert van subtiele productoptimalisaties tot ambitieuze ontwerpprojecten. Hun namen en gezichten zijn bij een designminnend publiek niet bekend. Toch werken ze, vaak achter de schermen, bij grote merken en bedrijven aan de producten die jij en ik misschien wel dagelijks gebruiken. Het Industrial Design Center zet van 1 tot 31 oktober haar oud-studenten en hun portfolio in de kijker tijdens de Industrial Design Center Alumni Expo 2012 in het IDC-gebouw van Howest, Marksesteenweg 58 in Kortrijk.

De alumni-expo toont wat de Howest-ontwerpers sinds hun afstuderen gerealiseerd hebben.In het Industrial Design Center krijg je een overzicht van een 30-tal producten, waarin de Howest-ontwerpers een belangrijke rol hebben gespeeld. Diverse sectoren zoals designverlichting, gebruiksvoorwerpen en andere industriële producten komen aan bod.

Bachelor en master
Tijdens de laatste tien jaar is er heel wat veranderd in het hoger onderwijslandschap. De bachelor-master omvorming heeft strengere eisen gesteld aan de masteropleiding wat onderzoek en academische vorming betreft. Dat heeft geleid tot de afstudeerrichting Industrieel productontwerpen (IPO) op het niveau van een professionele bachelor, die de nood aan een meer professionele productontwerper heeft ingevuld.

Door een continue wisselwerking, zowel in de bachelor- als in de masteropleiding, tussen de studenten, de alumni en het beroepenveld zijn de afstuderende Industrieel (product) ontwerpers nog sterker dan voordien direct inzetbaar in de industrie om innovatieve producten van de toekomst te ontwerpen.

Om het vijftienjarig bestaan van Industrieel (product) ontwerpen extra glans te geven, pakt Howest dit jaar uit met het werk van studenten en alumni.

Aan de alumni-expo nemen de volgende bedrijven deel:

4ZA, Aliplast, Allocacoc, APPE, Atohms, Barbecook®, Barco, Barco LiveDots, Betafence, Brustor, Cortina, Deceuninck, Durlet, Elevenfeet, Enthoven Associates, ETAP, FORDESIGN, Globetrade, Glorious Lou, GreenPan, Haelvoet, Houtbuigerij G. Desmet, Howest Industrial Design Center, JVMID, Lirio by Philips, M.Ve, Modular Lighting Instruments, Novy, Pilipili, Recticel – bedding, Ridley, Savic, Sobinco, SpanoTech, TAL, TE connectivity, Thule, TP Vision Belgium, UMBROSA, Vitalo.
Meer dan 650 bachelor- en masterontwerpers studeerden in het verleden af aan Howest en zij creëren de producten die ons dagelijks omringen. Tijdens de alumni-expo toont Howest een selectie van 50 producten, realisaties van 50 alumni in samenwerking met bedrijven.
Build for Life