Algemeen

Investeren in sociale samenhang werkt wel

Leefbaarheid in wijken is al een aantal jaar een hot item. De grote vraag is waar, op welk moment en op welke manier moet je investeren om daadwerkelijk effect te zien van je inspanningen. In de huidige situatie waarin investeringen van corporaties teruglopen en corporaties zeggen stevig te snijden in investeringen in leefbaarheid, is dit thema nog actueler. Tot nu toe ligt de focus bij veel leefbaarheidinvesteringen met name op fysieke ingrepen in de wijk (groen, woningonderhoud, jongerenvoorzieningen etc.) en zijn veel mensen nogal sceptisch richting investeren in sociale samenhang. Oftewel het stimuleren van buurtcontacten. Nu kan aangetoond worden dat investeren in sociale samenhang wel degelijk werkt in het vergroten van de leefbaarheid. Uit het onderzoek ‘In Touch Stakeholders’ van USP Marketing Consultancy (in samenwerking met Between-us) blijkt dat mensen met contacten met veel buurtbewoners de leefbaarheid van hun wijk duidelijk beter beoordelen dan mensen met minder of geen contacten. Ook onderliggende aspecten als de mate waarin men zich thuis voelt, het gevoel van veiligheid en ervaren overlast scoren beter naarmate men meer contacten in de wijk heeft. Het heeft dus wel degelijk zin om te investeren in sociale samenhang in een wijk.

60% van de Nederlanders geen tot nauwelijks contact met buren
In het onderzoek ‘In Touch Stakeholders’ is gekeken naar het contact van de Nederlander met buren en directe buurtbewoners. Slechts 5% zegt helemaal geen contact met buren of buurtbewoners te hebben, echter maar liefst 55% zegt zeer beperkt contact met de buren en buurtbewoners te hebben. De contactarme doelgroepen zijn met name jongeren en woninghuurders. Op zich geen bezwaar zullen veel mensen zeggen, als deze groepen daar zelf ook geen/ minder belang aan hechten. Echter eerder is al gebleken dat deze groepen vaak wel aangeven behoefte te hebben aan meer buurtcontact. Bijna 30% van de Nederlanders zegt meer contact te willen met buren en buurtbewoners.

Hoe meer buurtcontacten hoe hoger de beoordeling van leefbaarheid
Het belang van investeren in buurtcontacten neemt toe als gekeken wordt naar het effect van buurtcontacten op de beoordeling van de leefbaarheid in de wijk en de mate waarin men zich thuis voelt in de wijk. De volgende figuur laat zien dat mensen die aangeven veel buurtcontacten te hebben de leefbaarheid in totaal beduidend beter beoordelen, maar zich ook meer thuis voelen in de wijk. Ook afgeleide elementen scoren beter zoals het gevoel van veiligheid, de ervaren overlast en het samenleven van verschillende culturen. Op sommige elementen is het verschil zelfs bijna 2 rapportpunten (op een schaal van 1 tot 10)! De figuur laat alleen de uiterste zien qua contacten (geen contact en veel contacten), maar uit de cijfers blijkt dat ook bij de tussenliggende groepen geldt hoe meer buurtcontacten, hoe hoger de score op de verschillende elementen. Met name de grote verschillen zijn opvallend en bevestigen het belang van investeren in sociale samenhang in een wijk.



2 op de 3 Nederlanders willen zich (meer) inzetten voor leefbaarheid in de wijk
Verder blijkt uit het onderzoek dat niet alleen de traditionele ‘participeerders’ zich willen inzetten voor de leefbaarheid in de wijk. Bijna 2 op de 3 Nederlanders zegt op de een of andere manier te willen meedenken, meepraten of meedoen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Dit zijn hoopgevende cijfers. Ervaring leert echter wel dat traditionele bewonerscommissies in veel gevallen niet meer goed werken. Een nieuwe manier van participeren draait om passies van mensen. De filosofie is dat wanneer bewoners vanuit hun grote passie in staat gesteld worden, iets voor de wijk te betekenen, een veel groter deel van de bewoners hier voor open staat dan bij de traditionele participatievormen. Dan blijken ook mensen die minder contacten hebben in de buurt of minder geneigd zijn te participeren op traditionele wijzen hun steentje bij te kunnen en willen dragen, waardoor men logischerwijs de gewenste buurtcontacten op doet en daarmee het woonplezier wordt vergroot.

Social Media en mobiele apps kunnen hierin een belangrijke rol in vervullen. De net geïntroduceerde website www.welkominspangen.nl is hier een voorbeeld van en laat ook zien dat het vanuit de buurtbewoners zelf kan komen, met slechts beperkte steun en geldelijke investeringen van corporaties en andere partijen. USP en Between-us zien nog enorme kansen voor de toekomst op dit vlak. De resultaten van het onderzoek laten in ieder geval zien dat bij leefbaarheidskwesties niet per definitie alleen fysieke ingrepen nodig zijn, ook investeren in sociale samenhang kan het gewenste resultaat opleveren!
Build for Life