Algemeen

VCB blij met hardere aanpak van Nederlandse uitzendbureaus

De Vlaamse overheid hanteert een streng erkenningsysteem voor uitzendbureaus terwijl de Nederlandse overheid hierin veel liberaler is geweest. Vandaar dat nogal wat Nederlandse uitzendbureaus de regels op de loon- en arbeidsvoorwaarden niet toepassen. Ook in België bieden zij aan bouwbedrijven hun diensten aan, doorgaans zonder hier een erkenning aan te vragen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is blij dat de Nederlandse overheid nu harder tegen eigen uitzendbureaus gaat optreden en dat de Nederlandse minister van Werk met de Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters een akkoord heeft bereikt om meer informatie uit te wisselen.

In België zijn de sociale partners van de bouw, toen zij in 2001 zijn overeengekomen om uitzendarbeid in de bouw toe te staan, tegelijk overeengekomen dat uitzendarbeid in de bouw moest verlopen via aparte bureaus die ook specifiek voor de bouw zijn erkend. De Vlaamse overheid staat in voor deze erkenning.

Op de website van de Vlaamse overheid staat nu een lijst van 24 uitzendbureaus die door de Vlaamse overheid zijn erkend om specifiek voor de bouw uitzendarbeid te mogen verrichten. De bedrijven op deze lijst worden ook geregeld door de Vlaamse overheid gecontroleerd. Voor de aannemers biedt de lijst een belangrijk houvast.

Ook buitenlandse uitzendbureaus moeten om in Vlaanderen actief te kunnen zijn in Vlaanderen een erkenning aanvragen. Maar meestal vragen zij geen erkenning aan. Bovendien is de Nederlandse overheid tot nu toe zeer liberaal geweest bij de regeling van uitzendarbeid. Omwille van de misbruiken die daaruit zijn voortgevloeid, is het belangrijk dat de Nederlandse overheid hierin nu kordater zal optreden.

Volgens de laatste gegevens werken in de Vlaamse bouw officieel ongeveer 4.300 arbeiders als uitzendkracht op een totaal van 103.000 arbeiders.
Build for Life