Algemeen

Een stukje paradijs voor iedereen

Een stukje paradijs voor iedereen
De 9de editie van de Hobbytuin Zomerhappening voorziet voor elke bezoeker een stukje paradijs. 1 001 tuinideeën overstelpen je met de weldaden van de natuur, de geneugten van het tuinieren, de charme en de smaak van bloemen en allerhande lekker groen. Een greep uit het aanbod om er een ontspannende en gezellige dag van te maken…

Proeven van Mabundu

De Nationale Plantentuin van België behoort met zijn tuinen en kassen tot de top van grootste botanische tuinen ter wereld. Sinds kort opende de Mabundukas. Mabundu betekent rijpe, eetbare vrucht. Hier vindt U dan ook carambola’s en mango’s, litchi’s en kokosnoten. Tropische planten die U nog nauwelijks uit uw leven kan wegdenken, groeien weelderig. Heeft U ooit de vanille-orchidee gezien? Waar komt cola vandaan? Zag U wel eens een ananas of pinda’s groeien?

Tijdens de happening is al dat fraais gratis te bezichtigen. Begeleide bezoeken aan de Mabundu- en Victoriakas zijn er om 15 u en 16 u.

Vogelverschrikkers houden de wacht

Voor liefhebbers van "puur natuur" is het hebben van een kleurrijke bloemenweide met zacht zoemende insecten een droom. Daarom zaaiden wij een veld - met wilde haver, klaprozen, korenbloemen en zoveel andere bloemen - bewaakt door talloze vogelverschrikkers.

In première: Op zaterdag 21 juni om 14.00 u huldigt "Jeugdschrijver Marc De Bel" de bloemenweide met een nieuw boeboeksverhaal over een vogelverschrikker, gevolgd door een handtekeningsessie.

The British Way of Gardening

Dat Groot–Brittannië de bakermat is van het tuingebeuren hoeven wij U niet te vertellen. Wij halen een stukje "British Way of Gardening" naar Meise met de mooiste Engelse tuinen, kwaliteitsvolle tuinproducten, prachtige tuinornamenten,…

Don’t forget: onder begeleiding stelt U uw eigen "hanging basket" samen

Stads- en terrastuinen inspireren

Zelfs een eenvoudig stadstuintje of een terras tovert U in een handomdraai om tot een stukje paradijs. Bewonder "de groene hoekjes", elk met een eigen stijl en functie.

Kersen in het Bio-eiland

"Kersen – van die mooie blozende en sappige - vroeger klom ik altijd in de kersenboom van mijn grootmoeder… een overvloed aan kersen en overheerlijk. Je vindt ze nergens meer…!" Tenzij op de Zomerhappening. De Nationale Boomgaarden Stichting laat je kennismaken met zowel nationale als lokale kersvariëteiten. Informatie- en documentatiestands voor al je fruitkundige vragen, plantadvies, determinatie van je eigen fruit, enz…

Bovendien groepeert dit eiland een uitgelezen assortiment aan ecologische tuinproducten waar U verstelt van staat: een tuinhuis uit leem, mens- en natuurvriendelijke houtproducten, biologische moestuinzaden en zo veel meer. Tuinbouwschool Horteco in Vilvoorde licht, als eerste onderwijsinstituut dat groenten aanbiedt met een biologisch label, de kweek hiervan toe.

Hobbytuin Magazine verwelkomt U met open armen…

Op onze stand staan de redacteurs van Hobbytuin Magazine U graag te woord. Laat U omringen door plantendokters, tuinaanleggers, compostmeesters en grondontleders. Breng uw tuinplan, een zieke plant of een grondstaal mee, want deskundigen geven U graag advies. En er is meer: kenners vertellen honderduit over bonte planten en helpen U bij het samenstellen van uw "kleurenpallet". Geur-, blad- en bloempelargoniums verrassen U!

Goud voor…

Aan kwekerij "Beverlei" en "Hosta’s & Zo" werd in 2002 de "Awards of Botanical Interest - gold" toegekend. Zilver ging naar :het Kruidenhuisje, De Wilde, Govaerts en Brückeveld. Allen zijn ook dit jaar weer aanwezig tijdens de Zomerhappening. Wij stellen de 2 laureaten kort aan U voor:

Een fijnkwekersassortiment.

"Hosta’s en Zo" is een jonge kwekerij, sedert vorig jaar voornamelijk gespecialiseerd in Hosta. In de toekomst wil Dirk Scheysmaar dit aanvullen met andere interessante schaduwplanten. In ons land is hij ongetwijfeld, met de 570 (!) verschillende types, de kweker met het grootste Hosta-sortiment. "Hosta’s en Zo" is dan ook eerder een fijnkwekerij, bedoeld voor de echte Hosta-liefhebber. Toen Dirk op een beursbezoek vernam dat Ignace Van Doorslaer zou stoppen met Hosta en de kweek ervan, besloot hij om dit direct over te nemen. Momenteel is Dirk nog kweker in bijberoep, maar hij hoopt dit te kunnen uitbreiden tot zijn hoofdberoep. Op de Zomerhappening presenteert hij weer een hele reeks minder gekende Hosta, uniek in ons land.

Verrassend aanbod uit eigen kweek.

Bij "Beverlei" uit Beveren kweekt men vooral oranjerieplanten en vaste planten, doch specialiseren zij zich ook in het opkweken van een mooi assortiment houtige gewassen. U vindt hier bomen en struiken waar u al lang naar zocht. Tijdens ons recente bezoek (half april) was het nog wat te vroeg om te kunnen genieten van het assortiment vaste planten en oranjerieplanten, maar de houtige planten vroegen om onverdeelde aandacht. Om u een idee te geven: we zagen er bijvoorbeeld een geelgroen bloeiende grootbloemige sierkers, Prunus ‘Ukon’, en een Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’. Twee planten die u nu niet direct zal vinden bij "het tuincentrum om de hoek". De heer Maertens is altijd op zoek naar bijzondere bomen en struiken. Die kweekt hij dan een paar jaar op om ze daarna als stevig uit de kluit gewassen, gezonde exemplaren aan te bieden op zijn kwekerij en op de verschillende beurzen in binnen- en buitenland. Op de Zomerhappening zal hij naast bijzondere bomen en struiken ook een ruim aanbod tonen aan oranjerieplanten, uit eigen kweek.

Ontdek de cabernet d’ Anjou

U wordt ingewijd in de kunst van het Cabernet d’ Anjou proeven. Door ijsjes te smullen ontdekt U alle aroma’s die deze Loirewijn rijk is. Aardbeien, frambozen, kersen, munt, peper…laat U aangenaam verrassen.

WIN picknickmanden Cabernet d’ Anjou

Fun for kids

Kinderen maken spelenderwijs hun eigen mini-moestuin voor thuis: gezond en lekker. Kinderen kunnen een leuke tekening meebrengen van een "vogelverschrikker". Ieder jong talent ontvangt een groene verrassing.

Praktisch:

Toegang: € 7,5
Kinderen onder de 12 jaar gratis
Honden niet toegelaten
Locatie:
Nationale Plantentuin – Meise. A12 Brussel – Boom – Antwerpen, Afrit Meise.
Catering: La Dolce Vita! Op gezellige terrassen binnen en buiten kan U genieten van een zomerse & gezonde snack of een verfrissend drankje. Zondag vanaf 11.30 u: aperitiefconcert op het Pachthof.
Info: 014/28 60 80 of info@rekad.be
Build for Life