Vastgoed

Malaise op huizenmarkt blijft bestaan

De malaise op de huizenmarkt blijft bestaan. Uit cijfers van onder meer makelaarsvereniging NVM was het tweede kwartaal van 2010 het slechtste kwartaal sinds 1981 dat een rampjaar op de woningmarkt was. Met het slechte resultaat over het afgelopen kwartaal zijn de verwachtingen op een voorzichtig herstel ook bij de NVM verdwenen.
In april dachten de NVM-makelaars zich nog wel enigszins zou herstellen. Gehoopt werd op een toename van het aantal huizenverkopen met 15% tot 140.000 in heel 2010. In het tweede kwartaal van 2010 zijn echter 33.300 woningen verkocht. Dat is 2% minder dan in het tweede kwartaal van 2009. Ook kampen de meeste woningbezitters met dalende woningprijzen. Hoewel de prijs van een gemiddeld huis op papier met 1% procent steeg tot 235.000 euro, is dit percentage geflatteerd. Het gemiddels is immers gebaseerd op meerdere woningtypes.

Vrijstaande woningen staan bijvoorbeeld gemiddeld 238 dagen te koop. Een woning die langer dan twee jaar te koop staat levert gemiddeld 17,3% in op de vraagprijs. De woningmarkt is een markt geworden waarin de koper het voor het zeggen heeft. Gemiddeld heeft de koper te kiezen uit 16 woningen.

Gebaseerd op: Elsevier