Duurzaam Bouwen

Duurzaamheid raakt langzaam geïntegreerd in woningbouw

Duurzame energie in woningen raakt in toenemende mate ingeburgerd in de woningbouw en gebiedsontwikkeling. Was er eerst sprake van ad hoc `postzegelprojecten`, tegenwoordig verrijzen complete nieuwbouwwijken op duurzame wijze.
Voor ontwikkelaars kan die duurzaamheid immers een belangrijke unique selling proposition zijn bij de gunning van gemeenten. Maar er is ook steeds meer vraag naar vanuit de markt. Niet alleen vanuit morele overwegingen: duurzaam gebouwde huizen en een lagere energierekening gaan in de regel hand in hand. De vraag `Kunnen we duurzaam?` wordt steeds vaker gesteld door ontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten. Laat onverlet dat slechts bij een op de vijf projecten een duurzaam energiesysteem komt kijken. Volgens directeur duurzame energie Ruben Verbaan van Dura Vermeer weten veel partijen niet wat het betekent om duurzame energie mee te nemen in de planvorming of wat het kost.

Veel initiatieven mislukken omdat opdrachtgevers zich dat niet goed realiseren of omdat de intrinsieke ambitie om door te pakken ontbreekt. Nederland is nog niet gewend om het energievraagstuk in een ontwikkelingstraject te integreren. Een belangrijke reden voor deze attitude is gemakzucht: gas is goedkoop en gemakkelijk beschikbaar.

Gebaseerd op: ROM