Algemeen

Schilders verwachten hogere prijs nieuwe verf

Vanaf 2010 moeten verffabrikanten voldoen aan de nieuwe Europese richtlijnen omtrent de hoeveelheid oplosmiddel in verf. Nog niet alle schildersbedrijven zijn op de hoogte van deze nieuwe wetgeving. Daarnaast staan de schildersbedrijven sceptisch tegenover deze "nieuwe" verf. Maar liefst 73% verwacht een hogere prijs van deze verf en 30% vreest de prestaties van de winterverf in 2010. Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy.

V.O.S. arme verf

De Europese wetgeving schrijft de hoeveelheid oplosmiddel voor die er in bepaalde verfproducten mag zitten. Het gaat daarbij om Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in grammen per liter verf. Voor binnenverf is het aandeel V.O.S. al teruggebracht. In 2010 is met name de vermindering van oplosmiddel in buitenlakken groot. Om deze reden worden nu nieuwe bestanddelen aan de verf toegevoegd om de verf dezelfde eigenschappen te geven als de huidige verf. Ongeveer de helft van de schildersbedrijven geeft aan volledig op de hoogte te zijn van deze wettelijke veranderingen. Echter 23% is hier niet of nauwelijks van op de hoogte. Daarnaast geeft 30% aan de prestaties van winterverf in 2010 te vrezen. Daarentegen heeft 57% wel vertrouwen in de prestaties van de nieuwe verf en 13% van de schildersbedrijven weet nog niet wat hij ervan moet verwachten.

Schilders verwachten hogere prijs nieuwe V.O.S. arme verf

De schildersbedrijven hebben de verwachting dat de prijs van de nieuwe verf duurder wordt. Op de vraag: "Verwacht u dat de prijs van de nieuwe V.O.S. arme verf hoger zal zijn dan de verf die u nu gebruikt?" antwoorden 73% van de schildersbedrijven "Ja". Of dit ook daadwerkelijk het geval zal zijn moet natuurlijk nog blijken. Het is wel zo dat de prijzen van de grondstoffen die gebruikt worden voor de nieuwe bindmiddelen hoger zijn dan de prijs van het bindmiddel dat in de huidige oplosmiddelhoudende verf wordt gebruikt. Daarmee lijkt de verwachting die de schildersbedrijven hebben juist te zijn.
Build for Life