Interieur

Astma na slechte ventilatie in huis

Gezondheidsklachten bij duizenden bewoners van nieuwbouwwoningen - zoals hooikoorts, luchtwegproblemen, astma en extreme vermoeidheid - zijn vaak het gevolg van nieuwe, mechanische ventilatiesystemen in de woningbouw. Dat zegt het Astma Fonds te Leusden. Het fonds luidt in het bijzonder de noodklok over de zogeheten 'balansventilatie' die in de afgelopen vijf, zes jaar in heel veel nieuwe huizen overal in Nederland standaard is ingebouwd.

Uit een gisteren gepresenteerd onderzoek door de gemeente Amersfoort en de GGD in de nieuwbouwwijk Vathorst, blijkt dat ruim 60 procent van de bewoners daar kampt met benauwdheidsklachten en andere gerelateerde gezondheidsproblemen. In de studie komt volgens het fonds naar voren dat er een duidelijk oorzakelijk verband bestaat met de aanwezigheid van balansventilatie. Deze wordt toegepast om continu te ventileren en energie te besparen.

Het Astma Fonds vindt dat de overheid maatregelen moet nemen. "Niet alleen in de wijk Vathorst, maar in heel Nederland. Omdat ook op andere plaatsen gezondheidsklachten zijn gemeld die met balansventilatie te maken hadden."

Uit telefonische enquêtes, woninginspecties en metingen blijkt dat 70 procent van de woningen met balansventilatie in Amersfoort-Vathorst niet voldoet aan de wettelijke norm, het bouwbesluit. Dat is een gevolg van tekortkomingen in ontwerp, materiaal, uitvoering, inregeling en vervuiling.

"Met het Vathorst-onderzoek wordt de omvang van het probleem in heel Nederland pas goed duidelijk", zegt het Astma Fonds in een verklaring. Directeur Michael Rutgers: "Al met al zijn de gezondheidsrisico's zó groot, dat we deze vorm van ventilatie ten zeerste afraden. Pas als het kwaliteitsbeleid voor nieuwbouwwoningen fors is aangescherpt, vormt balansventilatie een goed alternatief voor roosters en ramen." Want ingebouwde luchtroosters ontbreken in veel van deze huizen. En zelfs is het niet overal mogelijk ramen te openen.

Het fonds stelt dat veel van de mechanische ventileersystemenniet goed zijn afgesteld. Directeur Rutgers: "Bovendien zijn ze dikwijls vergeven van bouwstof, waardoor ze van meet af aan niet goed functioneren. Daar komt bij dat sommige systemen zó hinderlijk veel lawaai maken, dat bewoners ze soms uitzetten om het even rustig in huis te hebben. Ook dan is er geen ventilatie."