Algemeen

NMa doet invallen bij Nederlandse bouwbedrijven

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft woensdag op zeven plaatsen in Nederland invallen gedaan bij bouwbedrijven. Onder meer op het hoofdkantoor van Heijmans, bij Ballast Nedam Infra en en bij een dochter van Volker Wessels zijn onderzoeken gestart naar prijsafspraken in de wegen-en betonbouw. Dat heeft een woordvoerster van de NMa woensdag gezegd.

De kartelautoriteit wil niet zeggen bij welke andere bedrijven onderzoek wordt gedaan. Ook wil de woordvoerster niet zeggen waar het onderzoek precies op is gericht. In totaal zijn vijftig opsporingsambtenaren betrokken bij de operatie. Volgens de NMa is het de tiende in een serie invallen bij diverse bouwbedrijven.

Het onderzoek lijkt zich voornamelijk te richten op bouwers van infrastructuur. Bij Ballast Nedam kwam de NMa kijken bij de divisie 'infra' die actief is in de weg- en waterbouw. Volker Wessels-dochter Van Hattum en Blankevoort bouwt bruggen en viaducten. Ook Heijmans is actief in de weg- en waterbouw.

Een woordvoerster van Ballast Nedam wil slechts bevestigen dat de NMa bij de bouwer in Nieuwegein is langs geweest. Waar de NMa naar op zoek was, kon ze niet zeggen. Volker Wessels wil zolang het onderzoek loopt geen commentaar geven. "We werken mee", is het enige dat een woordvoerder van het bouwconcern wil zeggen.

Hoewel de NMa zich "op ongebruikelijke wijze" toegang tot het bedrijf heeft verschaft, zegt directeur H. Bemelmans van Heijmans volledig mee te werken. Wel vindt hij de doelstellingen van het onderzoek niet concreet en helder genoeg. Bemelmans verwacht dat het onderzoek, dat woensdagochtend begon, 's avonds of anders uiterlijk donderdag is afgerond.

Hij heeft zich gestoord aan het optreden van de NMA. Volgens hem stonden de medewerkers van de kartelpolitie woensdagochtend zonder zich te melden in de gangen van zijn kantoor in Rosmalen. "Het zijn dan wel opsporingsambtenaren, maar die kunnen zich ook netjes bij de portier melden", vindt hij. Hij verbaast zich bovendien over het tijdstip. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de bevindingen van de parlementaire enquetecommissie die onderzoek deed naar fraude in de bouw. "Blijkbaar wil de NMa veel publiciteit trekken."
Build for Life