Algemeen

Telefoonlijn redt veiligheid Westerscheldetunnel

Tijdens spoedoverleg tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de rampenbestrijding in Zeeland zijn nieuwe afspraken gemaakt over hulpverlening in de Westerscheldetunnel.

Eerder had de inspectie nog met klem geadviseerd de opening van de Westerscheldetunnel uit te stellen, omdat het op zeven punten schortte aan de hulpverlening in de tunnel.

De KPN heeft inmiddels gegarandeerd dat er vandaag een directe telefoonverbinding is tussen de tunneloperator en de ambulancepost, de drie noodzakelijke communicatielijnen werken en er is ook een bruikbaar ambulancebijstandsplan gemaakt. Ten slotte is afgesproken dat Belgische ambulancediensten de helpende hand toesteken aan de zuidkant van de tunnel. Op al deze punten bleven de veiligheidsplannen voor de Westerscheldetunnel volgens de inspectie tot dusverre in gebreke. Volgens burgemeester Barbe van Terneuzen hebben de oplossingen “de kou uit de lucht gehaald”.

De veiligheid in de tunnel is al langer een heet hangijzer. Barbe en zijn collega Gelok van Borsele zeiden in 2002 zelfs dat zij de tunnel, direct na de opening door koningin Beatrix zullen sluiten als de financiering van een beroepsbrandweer dan niet rond is. Deze kost de beide gemeenten 1,6 miljoen euro per jaar en dat kunnen zij niet opbrengen. Het Rijk vindt de brandweerzorg echter een taak van de gemeenten en komt niet met het geld over de brug.

Later aanvaardden ze het tekort aan beroepskrachten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat er vanuit dat de opening gewoon doorgaat en dat koningin Beatrix daarbij aanwezig is. De RVD was nog niet op de hoogte van het advies van de inspectie.
Build for Life