Algemeen

Onevenredig veel bouw-gerelateerd in Quote 500

Afgelopen week verscheen alweer voor de 10e keer de lijst van 500 rijkste Nederlanders, de Quote 500. De lijst bevat Nederlanders die een vermogen van minimaal 46 miljoen Euro hebben opgebouwd. Vanwege onze liefde voor lijstjes hebben we de lijst weer eens doorgelopen om te kijken in welke branche het geld nu precies is verdiend. En dan is opvallend hoeveel multimiljonairs afkomstig zijn uit de bouw of uit bouwgerelateerde branches. Dit jaar zijn dat er 171 stuks, zijnde ongeveer 34% van de 500, terwijl de bouwwereld maar zo'n 10 -15% [afhankelijk van hoe je precies definieert] van het bruto nationaal product uitmaakt.

Nadere analyse laat zien dat 68 mensen hun fortuin verdienden in het vastgoed en/of de makelaardij, en er zijn er 30 die via een eigen bouwbedrijf rijk werden. Opvallend is ook dat 37 toeleveranciers de lijst bevolken [cement, hout, glas, staal, kunststof, etcetera]. Verder kun je ook rijk worden in de projectontwikkeling [10 stuks], met interieurproducten als vloerbedekking, meubels en keukens en met bouwmarkten [10 stuks], in facilitymanagement, parkeerfaciliteiten en/of beveiliging [9 stuks] en met infra- of installatietechniek [6 stuks].

Uit het architectenvak is er slechts één vertegenwoordiger: op plaats 242 de reeds 89-jarige architect Ir Harry Nefkens - oprichter van het nog immer bestaande en gelijknamige Rotterdamse architectenbureau - die zijn vermogen van 98 miljoen Euro niet opbouwde via extra hoge honoraria, maar door zijn verdiensten strategisch te beleggen in vastgoed. Een aanrader dus voor collega-architecten: beleg je geld in eigen of andermans gebouwen! En om ons heen vangen we berichten op dat dat laatste inderdaad steeds vaker gebeurt...
Build for Life