Algemeen

Sterkos lanceert LED verlichte balustraden

De gerenommeerde ontwikkelaar en producent van designbalustraden, Sterkos, voegt een noviteit toe aan haar leveringsprogramma: glazen balustraden met geïntegreerde LED verlichting. “De balustraden kunnen zowel van boven- als van onderaf uitgelicht worden. Dit in alle gewenste kleuren en eventueel voorzien van beeldmateriaal.”

Sterkos directeur Keimpe van der Wal is enthousiast over het unieke, in eigen huis ontwikkelde, concept waartoe vorig jaar een eerste aanzet werd gegeven. “Een grote klant vroeg ons of we de bestelde balustraden ook konden verlichten. We hebben dat gedaan met highpower LED’s die in de rvs handgreep lagen verzonken. Dat werd enthousiast ontvangen en smaakte naar meer”, vertelt Van der Wal die het concept in eigen huis verder uitwerkte en samen met een Belgische specialist in verlichtingstechniek en een glasproducent verbeterde.

Het resultaat laat zich zien in de fabriek in Leeuwarden waar een proefopstelling is gemaakt. Twee soorten balustraden zijn voorzien van de nieuwe LED-techniek. Een strakke, greeploze balustrade die van onderaf met koud wit licht wordt uitgelicht en een balustrade die vanuit de handgreep met warm witlicht wordt verlicht (zie foto’s).



Opvallend is dat de LED’s, armaturen en bedrading zo weinig ruimte innemen en dat de verlichte balustraden niet van reguliere zijn te onderscheiden. Het voordeel van LED verlichting is dat de minuscule lampjes gemakkelijk weggewerkt kunnen worden en nauwelijks warmte ontwikkelen. Bovendien zijn ze zuinig in gebruik en gaan ze lang mee.

Het licht wordt via een speciale printtechniek, al dan niet gelijkmatig, over het glas verspreid. Met deze techniek kunnen ook afbeeldingen, teksten en logo’s worden uitgelicht. In elke gewenste kleur en wisselende kleurcombinaties. De toepassingen zijn, volgens Van der Wal, bijna onbeperkt en zullen vooral ontwerpers inspireren. “We verwachten veel interesse voor deze techniek die we als enige in onze branche geïntegreerd en in praktijk beproefd aanbieden, aldus Van de Wal die binnenkort het eerste omvangrijke opdracht, voor een verzekeraar, verwacht uit te voeren.
Build for Life