Algemeen

Zwetend gasbeton weert branden

“De brandwerende schuifdeur uit ons octrooi hebben we ontwikkeld na de grote tunnelbrand in Oostenrijk. Uit tests bij TNO blijkt dat hij gedurende drie uur een temperatuur van 1350 graden kan weerstaan. En dat is tamelijk bijzonder, want er bestaan wereldwijd maar vier patenten voor deuren met vergelijkbare prestaties.”

Dat zegt A. Vertooren, directeur van Merford. Het 160 man tellende Gorinchems bedrijf is op drie terreinen actief: klimaattechniek, industriële lawaaibeheersing (waaronder deuren) en cabines. “Op het gebied van deuren hebben we geluidwerende, brandwerende, kogelwerende en waterdichte deuren.”
Brandwerende deuren moeten niet alleen vuur tegenhouden, maar ook rook. Ze moeten daarbij voldoen aan NEN 6069-1997 en zijn tamelijk kostbaar. Octrooi 1017668 mikt op een relatief eenvoudige en goedkope constructie, die toch aan alle eisen voldoet.
De directeur verwijst voor details van de vinding naar een van zijn medewerkers. Opvallend, want hijzelf staat pontificaal als enige uitvinder op het octrooi.
Vertooren: “Het concept is indertijd bedacht door Daan Potters en na de eerste fase verder uitgewerkt door Theo de Wild en zijn mensen. Allemaal hier binnen het bedrijf. Ik heb me in de loop der tijd natuurlijk wel uitgebreid met de ontwikkeling bemoeid, maar ik beschouw mezelf niet als dé uitvinder. Het was dan ook een verrassing voor me dat ze mijn naam op het octrooi hadden gezet.”

Loze ruimte
De schuifdeur bestaat uit een frame van stalen U-profielen, afgedekt met plaatstaal. De ruimte binnen het frame is opgevuld met cellenbeton, waarbij tussen beton en plaatstaal enige loze ruimte overblijft. Langs de omtrekranden is materiaal aangebracht dat bij verhitting uitzet en een onbrandbare, schuimvormige massa vormt die op deze manier de naden en kieren tussen deur en vluchtopening rookdicht afsluit. De gewoon in de handel verkrijgbare blokken gas- of cellenbeton zijn goedkoop, gemakkelijk te verwerken en ze hebben een belangrijke eigenschap: ze bevatten vocht. Bij vuurbelasting van de deur begint het vocht te verdampen en net als bij mens en dier heeft dit zweten een verkoelende werking. In combinatie met de loze ruimte tussen beton en plaatstaal vergroot het op deze manier de bestendigheid tegen hoge temperaturen. Uiteindelijk zal dat verdampen een keertje ophouden, maar in de praktijk gaat het blijkbaar lang genoeg door om het minstens drie uur vol te houden.
Ruim een half jaar geleden is de eerste brandwerende schuifdeur geplaatst in de Haagse Sijtwendetunnel. Inmiddels zijn de proeven bij TNO met succes afgesloten en begin volgend jaar komen er in Den Haag 46 deuren bij.
Build for Life