Algemeen

Endoscoop inspecteert hakvrij spouwmuren

Opticon introduceert een endoscoop met achromatische lenzen voor het inspecteren van spouwmuren. De lenzen zijn gevat in een roestvast stalen buis met een diameter van 10 millimeter.

Zonder hakken, breken en slopen brengt deze volgens Opticon nieuwe techniek het inwendige van een spouw in beeld. Ook kunnen ruimten onder vloeren, boven plafonds, achter panelen, kabelgoten, schoorstenen, lucht- en liftkokers worden geïnspecteerd. De leverancier beveelt het instrument aan bij bouwers, woningbouwverenigingen, installateus, advies- en ingenieursbureaus en inspectiebedrijven. De endoscoop heeft een nieuw type lichtbron met een zeer hoge lichtopbrengst. Gebruikers kunnen de set uitbreiden met een digitale fotocamera.

Het programma endoscopen van Opticon omvat starre en flexibele uitvoeringen. Die worden onder meer gebruikt voor het inspecteren van gasturbines, verbrandingsmotoren, tandwielkasten, pompen, cilinders en tanks. Het bedrijf levert varianten met een verstelbare kijkrichting, een zoomfunctie of met een combinatie van beide. De diameter begint bij 0,3 millimeter; de lengte kan enkele meters beslaan. De standaard beeldveldhoek bedraagt 60 graden. Starre endoscopen weerstaan een temperatuur van maximaal 150 graden Celsius; de flexibele maximaal 70 graden Celsius.

Het programma kent ook een hittebestendige uitvoering voor het inspecteren van vuurhaarden. De instrumenten zijn vloeistofdicht en standaard drukbestendig tot 3 bar. Flexibele endoscopen kunnen worden voorzien van een vierzijdige beweegbare tip.

Opticon levert verder video-endoscopen voor het inspecteren van bijvoorbeeld stoomturbines, gietstukken, tanks en warmtewisselaars. De digitale videoprocessing en het gebruik van CCD-beeldsensoren met een hoge definitie en gevoeligheid, produceren een videobeeld van afdoende kwaliteit voor registratie op de gangbare media.

Voor rapportage biedt het bedrijf programmatuur onder de naam OptiView. De diameter begint bij 5 millimeter en de maximale lengte bedraagt 50 meter. Het uiteinde beweegt naar vier zijden. Een prismakop biedt zijwaartse visie. Een integratiefunctie maakt inspectie in donkere ruimten mogelijk. De voorziening heeft een elektronische zoomfunctie. Het systeem draait op een batterijvoeding. De vloeistofdichte video-endoscoop kan beelden ‘bevriezen’.
Build for Life