Algemeen

Mogelijkheden koper en zink bijna ongelimiteerd

In Breda werkt SV Metaaldakspecialist met vier mensen aan de gevel van het nieuwe poppodium Mezz. Het gebouw kent niet alleen een opvallend ontwerp van de hand van architect Erick van Egeraat, de gevel krijgt een aparte uitstraling.

De opdrachtgever koos voor koperen platen, die over de ondergrond worden gefelst. Drie andere bedrijven werden al van het werk gestuurd omdat ze de techniek niet in huis hadden. “Toen wij de opdracht aangeboden kregen, wist ik dat het niet makkelijk zou worden”, zegt directeur J. van Vlerken. “Maar we hebben ons enkele jaren geleden toegelegd op dit specialisme, dus we zijn de uitdaging aangegaan.”

Eén van de vier medewerkers is Jeroen Traa (23). Hij rondde vorige zomer als enige in Nederland succesvol de opleiding tot meesterkoperslager af. “Als medewerker van SV Metaaldakspecialist werd ik destijds gestimuleerd om tijdens mijn werk aan onder meer de nieuwe Rabobank in Veghel, in de weekenden in Duitsland te gaan studeren. Ik heb ongeveer twee jaar lang elk weekend lessen metaalbewerking gevolgd in Münster en moest aan het einde van de opleiding een meesterstuk maken. Inmiddels ben ik helemaal verliefd geworden op het werk dat ik nu doe”, aldus Traa.

Vier maanden geleden begon Traa aan Mezz, hij hoopt het project in juli af te ronden. “Het is enorm arbeidsintensief. We zijn met vier mensen bijna een jaar bezig om 1200 vierkante meter dak en gevel te bekleden. Als we een goede dag hebben krijgen we acht vierkante meter klaar. Normaal maak je zo’n project in vier weken. Iedereen heeft dan ook een aparte taak in dit project. De platen worden stuk voor stuk behandeld en vervolgens in een bepaalde vorm op het gebouw gefelst. Echt vakwerk en zeer kostbaar. Maar het eindresultaat is er dan ook naar. Op deze manier wordt het gebouw een echte blikvanger. Poppodium 013 in Tilburg heeft cd’s tegen de gevel aan. Ik denk dat Breda die concurrentie wel aankan”, zegt Traa.

Directeur Van Vlerken merkt dat de vraag naar koperen en zinken dakbedekkingen en gevels toeneemt. “Ik heb nu al genoeg werk tot maart volgend jaar en we ontvangen bijna dagelijks nieuwe aanvragen. Binnenkort beginnen we bijvoorbeeld met de Chinese ambassade in Den Haag. Opvallend is dat opdrachtgevers zelfs willen beknibbelen op de kosten van het traditionele bouwwerk, om hun gevel met koper te laten bekleden. En steeds meer bouwbedrijven, vooral grotere, houden.
Build for Life