Algemeen

Zonneboiler vervangt nok van hellend dak

De techniek van de Eco-Nok is dezelfde als die van Inalfa’s zonneboiler Solares. Die bestaat uit twee in elkaar gemonteerde buizen. De inhoud van de binnenste buis dient als opslagtank voor het warme water. Daarmee vervalt de losse opslagtank. De buitenkant van de buitenste buis absorbeert de zonne-energie. De ruimte tussen de binnen- en buitenbuis is vacuüm gemaakt waardoor de opslagtank als een thermoskan geïsoleerd is. Het systeem kan zonder onderhoud toe omdat bewegende onderdelen en een apart circuit met water of antivries ontbreken. De techniek komt uit de ruimtevaart. Op het systeem rusten vijf patenten.

Een woning vergt doorgaans drie modules. Die beslaan een ruime 4,5 meter. Het systeem past alleen op hellende daken met minstens 4,70 meter ‘vrije’ nokruimte en een horizontale nok. De kosten per woning bedragen 2000 euro exclusief btw. Als de vrije ruimte op de nok minstens 4,75 meter bedraagt komt er nog 455 euro aan EPR-subsidie bij. De opbrengst is dan meer dan 2 gigajoule. De installatie verlaagt het EPC met 0,1. Leeg wegen drie modules 54 kilo; gevuld 132 kilo.

De afdekking bestaat uit UV-bestendige en slagvaste polyethyleen tereftalaat (PET). Een vuilafstotende laag garandeert voor minstens vijftien jaar de lichtdoorlaat. De hele installatie gaat volgens Comfortdak meer dan twintig jaar mee. De Eco-Nok is snel te plaatsen en lost problemen bij de renovatie van de nok op. Ook bij nieuwbouw bespaart de voorziening veel detailleringen. De installatie komt direct op het dakbeschot. Per element komt de montagetijd op om en nabij een uur. Daarmee zijn alle benodigdheden binnen een halve dag gemonteerd. Het meeste werk vergt de opbouw van de steiger.

De boiler kan 80 of 130 liter bevatten. De eerste is geschikt voor een huishouden van twee of drie personen, de tweede voor een gezin van vier tot zes personen. Afhankelijk van het warmwaterverbruik bespaart de installatie 150 tot 200 kubieke meter aardgas per jaar. Gemiddeld halveert het systeem het verbruik voor het bereiden van warm water.

De Eco-Nok is geschikt voor elk type cv en is bij voorkeur bedoeld voor een combitoestel met het NZ-label. Omdat het water via de cv loopt, treedt er geen gevaar voor legionellabesmetting op. Op zonnige dagen warmt de boiler binnen een dag water van 10 graden Celsius op tot 65 graden Celsius. In de installatie ontbreken voorzieningen die de temperatuur meten en weergeven. Het systeem is elektronisch beveiligd tegen kapotvriezen tot een temperatuur van min 30 graden Celsius.
Build for Life