Algemeen

Slopen is vaak niet de oplossing

Slopen en iets nieuws neerzetten. Dat is een gebruikelijke aanpak bij stedelijke vernieuwing. Daarbij gaan vaak belangrijke architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten, maar ook sociale structuren verloren. En er zijn andere mogelijkheden. Het bureau Van Schagen architekten ontwikkelde de afgelopen vijftien jaar een bijzondere methode van renovatie en vernieuwing. In juni verschijnt bij SUN architecture een boek over deze methode, die inmiddels bekend staat als ‘de methode Van Schagen’.

Het boek biedt een uitgebreide analyse van de werkmethode van Van Schagen architekten. Door jarenlange ervaring weet het bureau dat stadsvernieuwing met de ‘bestaande’ stad als uitgangspunt een specifieke manier van werken vraagt van de ontwerper, de opdrachtgever en de uitvoerende partijen. Ook de geschiedenis speelt een belangrijke rol in de methode Van Schagen. Deze rol wordt beschreven aan de hand van ingrepen in de vooroorlogse wijk Katendrecht in Rotterdam, renovatie van een vroegnaoorlogse portiekflat in Amsterdam-Osdorp en de vernieuwing van een laatnaoorlogse galerijflat in de Amsterdamse Bijlmermeer.

Symposium

Het boek ‘De bestaande stad als uitdaging’ wordt gepresenteerd op het symposium ‘De waarde van de bestaande stad in tijden van crisis’. In crisistijd wordt zorgvuldiger nagedacht over het benutten van de kansen die liggen in de bestaande stad en de bestaande gebouwen. De ervaring van Van Schagen architekten en manier van werken wordt uit de doeken gedaan op deze studiemiddag.

Dit symposium wordt georganiseerd door Van Schagen architekten en Trancity op donderdag 18 juni van 13.30-17.00 uur in de Steinwegkantine aan het Deliplein in Rotterdam Katendrecht. Meer informatie: www.vanschagenarchitekten.com

SUN Trancity

‘De bestaande stad als uitdaging’ verschijnt onder de vlag SUN Trancity, een samenwerking tussen uitgeverij SUN architecture en Trancity. Binnen deze samenwerking verschijnen publicaties over stedelijke ontwikkeling waarbij architectuur en stedenbouw in samenhang wordt gebracht met maatschappelijke veranderingen. (www.trancity.nl)

De bestaande stad als uitdaging. De methode Van Schagen*
Henk van Schagen, Gert Jan te Velde, Herman Moscoviter
ISBN 9789085066996 | Paperback | 168 pagina’s | € 29,50

Nu bestellen!

*) Deze uitgave wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur, Woonstad Rotterdam, Ymere, Aannemingsbedrijf Musters BV en BAM Woningbouw Rotterdam.
Build for Life