Bedrijfsnieuws

Weishaupt wil naar 50 bedrijfswagens op aardgas

Verwarmingsspecialist Weishaupt zet tijdens Batibouw een pendeldienst op met bedrijfswagens die rijden op aardgas. Momenteel heeft het bedrijf 3 van deze ‘CNG-wagens’ in de vloot, maar dat moeten er elk jaar 5 à 10 meer worden. Weishaupt verkiest rijden op aardgas boven elektriciteit of een andere alternatieve technologie, “want op dit moment is dat volgens ons de beste keuze voor mens en milieu”. Weishaupt brengt het debat op gang.

CNG staat voor Compressed Natural Gas, het gewone aardgas dat bij u in huis door de leiding loopt. In ‘gecomprimeerde’ vorm kan het perfect dienen als brandstof voor wagens, in een aangepaste benzinemotor, of in nieuwe CNG-wagens die vandaag door alle grote autoconstructeurs worden aangeboden. Weishaupt investeert als eerste in zijn branche in aardgaswagens. “Omdat deze technologie helemaal op punt staat en mooi aansluit bij ons eigen aanbod, waar optimale efficiëntie en minimale uitstoot centraal staan”, zegt Jo Notaerts, algemeen directeur van Weishaupt België. “Die lijn trekken we dus door in onze gehele manier van ondernemen.”

Aandacht voor aardgas
Waarom dan geen elektrische of hybride wagens, waar vandaag zo veel om te doen is? Jo Notaerts: “Daar is niks mis mee, integendeel, maar op dit moment geloven wij in aardgaswagens, juist omdat we vooruitziend zijn. Want eigenlijk weet niemand waar we over vijf of tien jaar zullen staan. Wat is bijvoorbeeld de werkelijke ecobalans van een elektrische wagen en zijn batterijen? Wat met het verlies van kofferruimte voor die batterijen? Met deze technologie, die breed toegankelijk is en waarvan je het totale impactplaatje kent, kan je nu al enorm besparen op economisch en ecologisch vlak en tegelijk de periode overbruggen tot alternatieve duurzame oplossingen hun kinderziektes ontgroeid zijn.”

Troeven
De voordelen zijn talrijk en hebben bovendien onmiddellijk effect, aldus Jo Notaerts: “Fijnstof is volgens ons een erg onderschatte boosdoener in het verkeer. Een CNG-wagen stoot 95 % minder fijnstof uit dan een traditionele diesel- of benzinemotor. De CO2-uitstoot ligt tot 27% lager en de NOx-uitstoot zo’n 60%. In werking en verbruik is de motor ongeveer de helft goedkoper dan een traditioneel voertuig, met bovendien een veel stiller geluid, zonder verlies aan vermogen. Je boet totaal niet in aan comfort of ruimte.”

Eigen tankinstallatie
Weishaupt denkt eraan om zijn wagenpark van 50 wagens tegen 2015 volledig op aardgas laten rijden. “We investeren in een eigen tankinstallatie op de site in Anderlecht. Zelfs voor een particulier is dat haalbaar. Want helaas is het beperkt aantal vulpunten in België – voorlopig nog- de achilleshiel van het rijden op aardgas. Vandaar onze enige oproep naar de overheid. Fiscale stimuli zijn mooi meegenomen (het Brussels Gewest geeft een premie tot 20%), maar wij vragen vooral een uitbreiding van het aantal vulpunten te ondersteunen, zoals dat in de ons omringende landen al veel langer het geval is”, besluit Notaerts.

Volgens EU-doelstellingen moet tegen 2020 10% van de auto's op aardgas rijden, 8% op biobrandstoffen en 5% op waterstof. Tegen 2050 wil de Europese Commissie de uitstoot van broeikasgassen met 60% verlaagd zien.

Klanten van Weishaupt kunnen een aanvraag indien voor een dag rijplezier met CNG-wagen. Tijdens de professionele dagen van Batibouw (1 & 2 maart) verzorgen zij eveneens een permanente gratis pendeldienst van het metrostation Heizel tot aan de ingang van paleis 12.

Weishaupt op Batibouw: Paleis 12 / Stand 307
Build for Life