Bedrijfsnieuws

Liebherr pakt uit in Parijs

Liebherr heeft op de beurs Intermat in Parijs (13 tot 17 mei) meer ruimte nodig dan voorgaande jaren.

De Duits/Zwitserse onderneming heeft op de buitenexpositie liefst 25 procent meer ruimte gehuurd. Het totale Liebherr-terrein gaat meer dan vierduizend vierkante meter tellen. Dat is een half voetbalveld.

Blikvanger is de 154EC-HM6, een nieuwe torenkraan met FU.tronic, de door het bedrijf ontwikkelde traploze controle van alle functies. “De kraan kan daardoor veel nauwkeuriger werken”, legt perschef dr. Gerold Dobler uit. “Het nieuwe systeem corrigeert ook de invloeden van de wind en de last. Bovendien is om het transport te vergemakkelijken de giek in gelijke delen deelbaar.”
De grootste Liebherr-kraan die in Parijs te zien zal zijn is de 420EC-H16, die een maximale haakhoogte heeft van 93 meter en een vlucht van 75 meter. Aan het eind van de vlucht tilt de kraan altijd nog 3700 kg, terwijl de maximale hijscapaciteit 16 ton is.
Van het programma van kleine vouwkranen laat Liebherr de LC1130 zien, een rupskraan van een nieuw ontwerp met een hijscapaciteit van 130 ton. De kraan draait met een door Liebherr gebouwde dieselmotor met een vermogen van 240 kilowatt, of 327 pk. De machine heeft twee 12-tons lieren.

Opvolger
De mobiele-kraandivisie van Liebherr toont ook de nieuwe vier-assige LTM1090/3, een 90-tons ruwterrein kraan. Het is de opvolger van de bekende 1090/2, waarvan er wereldwijd zeshonderd zijn verkocht. De kraan weegt inclusief contragewicht 48 ton, heeft een 52 meter lange giek, een 14 meter lange verlenger en een 19 meter lange jib. De hijshoogte is 85 meter.
De nieuwe 90-tonner is volgens de fabrikant het eerste exemplaar met actieve achterwielbesturing. De vierde as stuurt mee met de eerste en tweede als de kraan rijdt. Als de snelheid hoger wordt dan 30 kilometer per uur, gaat de 4-as automatisch terug in een rechte positie.
“De nieuwe 7-asser LTM1400/1 zit logischerwijs in tussen de zes-assige 300-tonner en de 8-assige 500-tons modellen”, zegt Dobler. “Maar deze mobiele kraan heeft de uitstraling en het vermogen van een 500-tonner. De kraan, die 84 ton op de weg weegt, heeft ook snelheidsafhankelijke achterwielbesturing.”
De kraan heeft een telescoopgiek van 60 meter. De Liebherr-motor levert 441 kilowatt (600 pk) en drijft een twaalf-versnellingsbak van ZF aan. De LTM1400/1 kan een hijshoogte van 128 meter bereiken en heeft een bereik van 92 meter.
Verder toont Liebherr in Parijs onder meer een nieuwe bulldozer 734, graafmachines, een overslagmachine en een nieuwe truckmixer. Liebherr rust tegenwoordig vrijwel alle grondverzetmachines uit met eigen motoren, al dan niet samen met Siemens ontwikkeld. “
Build for Life