Interieur

Actieve sta-op-stoel finalist Herman Wijffels Innovatieprijs 2012

Sprinq is met zijn actieve sta-op-stoel SpringUp geselecteerd als een van de tien finalisten van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2012. Met de SpringUp-stoel wordt de gebruiker getraind bij de sta-op-beweging, wat bij traditionele sta-op-stoelen niet het geval is. De Herman Wijffels Innovatieprijs is door de Rabobank in het leven geroepen om ondernemers te helpen hun duurzame innovaties te verwezenlijken. Belangrijk bij de beoordeling zijn de impact van de vinding op de samenleving, het innovatieve karakter en de bijdrage van de ondernemer aan de innovatie.

De SpringUp is een innovatie op het gebied van sta-op-stoelen die de bestaande mogelijkheden van de gebruiker optimaal benut. Door middel van een gepatenteerde veertechnologie zorgt de SpringUp ervoor dat de spieren van de gebruiker bij het opstaan actief worden aangesproken. Bij traditionele sta-op-stoelen, die gemotoriseerd zijn, wordt de gebruiker niet getraind in het zelfstandig opstaan. Daarnaast heeft deze sta-op-stoel een duurzaam karakter, doordat de stoel geen stroom gebruikt.

De winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs ontvangt een bedrag van 50.000 euro, bestemd om zijn innovatie verder te ontwikkelen. Boudewijn Wisse, directeur van Sprinq, producent van de stoel: “Wij zijn erg trots dat wij bij de laatste tien innovaties horen die in aanmerking komen voor deze innovatieprijs en ervaren deze nominatie als een erkenning van ons werk en onze visie.”

Waar een gemotoriseerde stoel de sta-op-beweging volledig voor de gebruiker uitvoert, ondersteunt de veertechnologie in de nieuwe stoel de sta-op-beweging slechts, waardoor de gebruiker de beweging nog wel actief uitvoert. Dit is voordelig voor de algehele conditie van de gebruiker. De gebruiker bepaalt zelf de snelheid waarmee hij opstaat, omdat de zitting het bewegingstempo van de gebruiker volgt. De kracht die de stoel levert, kan worden afgesteld op de wensen van de gebruiker. Daardoor biedt de stoel nooit meer ondersteuning dan noodzakelijk.

Bij de ontwikkeling van de stoel waren verschillende experts betrokken, waaronder bewegingswetenschappers, industrieel ontwerpers, bewegingstechnologen en werktuigbouwkundigen. Wisse: “Door deze verschillende disciplines bij de ontwikkeling van de stoel te betrekken, hebben wij een product kunnen maken dat benadrukt wat de gebruiker van de sta-op-stoel nog wѐl kan, in plaats van wat de gebruiker niet meer kan. Het is voor iedereen prettiger om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Daarom is het van belang dat mensen, ook wanneer zij een beginnende bewegingsbeperking hebben, actief blijven bewegen. De SpringUp-stoelen dragen hieraan bij.”

Er zijn twee versies van de stoel ontwikkeld, de SpringUp Living voor thuisgebruik en de SpringUp Sport voor fysiotherapeuten. De Sport-versie is geschikt voor revalidatie en trainingssessies.

Meer info op: www.sprinq.eu