Vastgoed

Limburgse studenten- kamers goedkoop en kwalitatief

De studentenkoten in Limburg zijn kwalitatief en goedkoop. Dat besluit de Diepenbeekse sp.a-schepen van Campus Frank Keunen na een onderzoek over de kostprijs van studentenkamers in Vlaanderen. Hasselt en Diepenbeek hebben samen 3.083 geregistreerde studentenkamers.

Keunen onderzocht de huurprijs van meer dan 10.000 studentenkamers die door de privé-markt worden aangeboden. Aanleiding is de leegstand van de studentenkamers in Hasselt (10%) en Diepenbeek (13%). In Brussel (2%) en Leuven (0,5%) hebben ze een te verwaarlozen leegstand. In Antwerpen en Gent kampt men dan weer met een tekort aan studentenkamers.

Uit de studie blijkt dat de gemiddelde prijs voor een studentenkamer het komende academiejaar 266 euro bedraagt. De gemiddelde huurprijs ligt met 298 euro het hoogst in Brussel. Dan volgen Gent (291 euro), Antwerpen (276 euro), Kortrijk (274 euro), Leuven (240 euro) en Hasselt-Diepenbeek (197 euro). In Hasselt bedraagt de gemiddelde prijs 203 euro en in Diepenbeek is dit 191 euro. Opvallend is wel dat de gemiddelde oppervlakte van een studentenkamer in de grootsteden hoger ligt. De gemiddelde oppervlakte ligt op 18 vierkante meter in Vlaanderen. In Diepenbeek en Hasselt is dat respectievelijk 16 en 15 vierkante meter.

Fiscaal aftrekbaar

De Diepenbeekse schepen van Campus wil graag de huurprijs van een studentenkot fiscaal aftrekbaar maken. “De staat int inkomsten van de verhuurder maar er is hier geen terugverdien-effect”, zegt Keunen. “Het is economisch begrijpelijk dat niet iedere provincie alle studieopleidingen kan aanbieden. Wanneer je in je directe omgeving niet kunt genieten van uw studiekeuze ben je genoodzaakt op kot te gaan. En dit kost geld. De studiebeurzen geven de mogelijkheid om de kostprijs te minimaliseren. Maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking.”

Troeven

Keunen pleit ook voor meer samenwerking met Hasselt en andere omliggende gemeenten om het campusgebeuren aantrekkelijker te maken. “Ieder dient zijn sterke troeven uit te spelen”, vindt hij. “Diepenbeek is de gemeente waar men met passie kan studeren in een rustige en groene omgeving, en Hasselt heeft alle troeven voor het sociaal-cultureel gebeuren. De komst van de lightrail zal de samenwerking alleen maar kunnen verstevigen.

Ook interessant