Architectuur

Uniek boek over kleur in stedenbouw

Het boek `De kleur van de stad` is een unicum in de Nederlandse vakliteratuur. Over kleur in architectuur is veel gepubliceerd, over kleur in de stad veel minder, en over kleur in stedenbouw nog niets. Tijd om daar verandering in te brengen vond auteur en kleurspecialist Rob van Maanen. In De kleur van de stad pleit hij voor een volwaardige rol voor kleur in de (her)ontwikkeling van steden.

Geen extreme kleuren
De kleur van een stad wordt niet bepaald door opvallende incidenten, detonerende uitzonderingen, maar vooral door de alledaagse achtergrond die in de meeste gevallen hooguit halfbewust wordt waargenomen. Rob van Maanen, kleurspecialist en -adviseur in stedelijke ontwikkelingsprojecten, is in staat door alle uitzonderingen heen te kijken en die gewone achtergrond naar voren te halen, te ontleden en te doorgronden. Hij pleit dan ook niet voor meer kleur, of voor extreme ‘kleurincidenten’, maar voor een zorgvuldig gebruik van kleuren in de stad.

Kleurontwerpmethode
De kleur van de stad is een handleiding om kleur te zien, maar ook om kleur aan te wenden als instrument voor ruimtelijke vormgeving. Kleur heeft als ontwerpmiddel een eigen logica. De kleurontwerpmethode die Rob van Maanen in dit boek uiteenzet, berust niet op een abstract systeem, maar op ondervinding, ervaring en intuïtie. “Na lezing van dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar de stad,” zegt architectuurcriticus Hans Ibelings, die het voorwoord schreef. “Je wordt je bewust van wat de kleur van de stad is en kan zijn, en wat kleur met de stad doet.”

De kleur van de stad – Kleur als instrument van ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur
Rob van Maanen
met voorwoord van Hans Ibelings
ISBN 9789461054524 | Nederlandstalig
Paperback | 158 pagina's
Nu € 15,00, normaal € 19,50
uitgave van SUN architecture

Bestel