Algemeen

uitstel verhuizing Financietoren kost 4 miljoen per maand

De verhuizing van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid naar de Brusselse Financietoren, die gepland was voor 1 juli, loopt wellicht vertraging op. En dat kost de overheid vier miljoen euro per maand, zegt de Franstalige partij Ecolo.

De verhuizing loopt vertraging op omdat een bedrijf dat zich benadeeld voelde bij de openbare aanbesteding voor de vernieuwing van het meubilair bij het FOD, een offerte van zo'n drie miljoen euro, naar de Raad van State was gestapt.

Die heeft het bedrijf gelijk gegeven, en de verhuizing wordt nu met zes tot tien maanden uitgesteld. Zo'n 4.500 ambtenaren van verschillende federale overheidsdiensten moeten daarom nog een tijdje op hun oude werkplek blijven.

Volgens Ecolo betaalt de staat maandelijks vier miljoen euro huur voor de kantoren in de Financietoren. Omdat die nu zeker een half jaar leeg zullen staan, spreekt de partij van "een onaanvaardbare verspilling van overheidsmiddelen."

De Franstalige groenen waren er naar eigen zeggen altijd tegen dat de overheid gebouwen verkocht, om ze daarna zelf te huren.

Ecolo zegt dat de huur voor de Belgische staat was verminderd van 2 miljoen euro in 2001 tot 1,4 miljoen euro aan het begin van de werken aan de Financietoren. Nu zou die kost dus weer flink zijn opgelopen.

"We geraken er wel uit"
Voor de FOD Sociale Zekerheid, die zijn intrek zal nemen in de Financietoren, is het uitstel een flinke streep door de rekening. Maar toch zouden de kosten nog te dragen zijn.

"Onze mensen blijven langer op hun plaats zitten, en het huurgeld van het nieuwe gebouw moet de komende maanden al worden betaald, dus dat is een verloren kost", zegt Frank Van Massenhove, hoofd van de dienst Sociale Zekerheid.

Maar financiële problemen zouden er niet komen. "Doordat wij zoveel besparen op andere vlakken, geraken we er wel uit", aldus Van Massenhove nog. De dienst hoopt in januari volgend jaar zijn intrek te kunnen nemen in de Financietoren.
Build for Life