Algemeen

's Werelds meest leefbare stad: Kopenhagen (foto special)

"Inwoners van Kopenhagen, juich, want jullie stad (en haar design) wint onze gouden medaille. Een mooi uiterlijk, een goede portie verstand, perfecte proporties, zonneschijn en gevoel voor humor vormen trouwens altijd een winnende combinatie- welke de competitie ook moge zijn." Met deze omschrijving bedacht het lifestyle magazine Monocle de Deense hoofdstad Kopenhagen, die dit jaar de ranglijst van 's werelds 25 meest leefbare steden aanvoert.

Een half miljoen inwoners, een brede voedingscultuur, een perfecte mix in het winkelaanbod, lage misdaadcijfers en gemiddeld 1.600 uren zon per jaar, maken van deze stad een nummer-één-woon- én reisbestemming. Vanop eender welke plaats in de stad bereik je in minder dan 5 minuten per fiets een park of een groene zone. De prijs van de huizen is er acceptabel en de burgemeester heeft een plan om auto's die het centrum in willen rijden te gaan taxeren. Hoewel een aantal recent ontwikkelde woonprojecten het bruisende stadsleven lijken te hebben willen mijden, wordt gezegd dat men ondertussen van deze kapitale fout heeft geleerd.

Kopenhagen zorgt voor zijn inwoners op een manier die amper valt te evenaren: de schaal van de stad is ideaal, de propere haven nodigt uit tot een frisse duik en groene zones zijn alomaanwezig. Verplaatsingen verlopen er probleemloos omdat zowel de lokale metro als de fiets het komen en gaan van forenzen domineren. Als u zelf niet wilt fietsen kunt u een riksja huren, of, voor een meer spectaculair vervoersmiddel, een watertaxi.

Bekijk de Bouw & Wonen fotospecial van Kopenhagen. Klik hier.


Build for Life