Architectuur

Zweeds architectenbureau pakt uit met niervormig schoolgebouw

De leerlingen van de Tellus kleuter- en lagere school in Stockholm zullen voortaan in een niet alledaagse omgeving onderwezen worden. Het Zweedse bureau Tham & Videgard Arkitekter heeft ze immers ontworpen in de vorm van een nier. Bijgevolg golft het gebouw, dat bedekt is met heldere gele latten, rondom een binnenplaats die ook de ingang herbergt.

Gelegen tussen een bos en een voormalig industriegebied, neemt het schooltje een bijzondere plaats in in de omgeving. Het gebouw valt immers meteen op door de heldere gele latten die de voorgevel en enkele ramen op spectaculaire wijze overwoekeren. De organische vorm symboliseert dynamiek en creëert uitdagende binnen- en buitenruimtes. De ramen zijn op willekeurige hoogtes geplaatst zodat ook de kinderen van het uitzicht kunnen genieten.

Daarnaast heeft men het gebouw ook aan de binnenkant een bijzondere ordening meegegeven. In plaats van elke groep kinderen een eigen verdieping te geven, heeft men een grote hal ontworpen die plaats biedt aan alle kinderen tegelijk.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be