Algemeen

Zware tikken voor Duitse woningbouw dreunen door

Duitsland wacht dit jaar een verdere afname van de bouwactiviteiten met 2,5 procent.

De inkrimping treft vooral de woningbouw. Dat is de visie van voorzitter A. Frauenrath van brancheorganisatie Deutsche Baugewerbe.
“De bouw is al lang niet meer de locomotief van onze conjunctuur. De neergang met 6 procent van de bouwactiviteiten heeft vorig jaar ons land een half procent economische groei gekost. Zonder stabilisatie van de bouw zal Duitsland niet meer opleven”, aldus Frauenrath.
De voorzitter van de brancheorganisatie voor kleine en middelgrote aannemers voorspelt dat dit jaar de woningbouw met 3 procent afneemt. In 2004 volgt een nog grotere klap, met een afname van de activiteiten die in de dubbele cijfers zal lopen. Frauenrath stelt vast dat de economische situatie verre van rooskleurig is en signaleert grote terughoudendheid bij de bevolking. Als de inmiddels aangenomen korting op de eigenhuistoelage realiteit wordt, kunnen de aannemers in zijn ogen wel inpakken.
De investeringen in de woningbouw namen vorig jaar in Duitsland met 5,9 procent af tot 123,3 miljard euro. Op afstand blijft de woningbouw de belangrijkste geldbron van de aannemerij. De commerciële bouw (kantoren en bedrijfsruimten) liet een krimp zien van 5,5 procent tot 63,2 miljard euro. De investeringen in opdracht van overheden namen met 5,2 procent af tot 27,7 miljoen euro. Deutsche Baugewerbe kijkt terug op een jaar waarin 74.000 bouwvakkers hun baan verloren.
Voorzitter Frauenrath verwacht dat het aantal faillissementen in de pure bouw vorig jaar oploopt tot 4.400. Het aantal betekent een afname van 5 procent ten opzichte van 2001. Worden tevens de bouwgerelateerde bedrijven meegeteld dan viel het doek voor 9.100 ondernemers, 75 meer dan het jaar voordien.

Betalingsmoraal
“Ook dit jaar rekenen we op een hoog aantal faillissementen. Een belangrijke rol speelt de slechte betalingsmoraal bij de opdrachtgevers - de overheid niet uitgesloten. Met verwijzing naar vermeende gebreken wordt betaling uitgesteld. Dit leidt dan tot acuut geldgebrek bij de bedrijven. Het is tijd dat een wet komt om snelle betaling te garanderen”.
Build for Life