Duurzaam Bouwen

Zuidnatie krijgt eerste zonnedak in Antwerpse haven

ATAB levert op de gebouwen van Zuidnatie NV het eerste platte dak in de Antwerpse haven waarop photovoltaïsche lichtgewicht zonnemodules worden gekleefd. De dakrenovatie met en installatie van solar modules wordt meteen een van de grote Energiedak-werven voor ATAB.

ATAB renoveert 8.000m² van een van de bestaande PVC daken op terminal 3 van de Zuidnatie en dit met het ecologische, halogeenvrije kunststofdakmembraan Spectraplan TPE. De bestaande PVC dakbedekking is niet geschikt als ondergrond voor het verkleven van de PV-laminaten en is bovendien niet duurzaam genoeg om de PV-installatie, die een verwachte levensduur heeft van meer dan 25 jaar, te plaatsen.
De typische lichtgewicht staalconstructie voor dergelijke overspanningen van industriële hallen laten een zeer beperkte extra belasting toe. De lichtgewicht PV modules van IKO solar zijn dus de enige mogelijke oplossing.
Met deze oplossing is er ook geen extra dynamische belasting op het dak. Zodoende kan de dakconstructie behouden blijven.

De plaatsing van zowel de mechanisch bevestigde TPE dakmembranen, Spectraplan SM alsook van de PV modules gebeurt uiterst efficiënt, zonder de activiteiten binnen het gebouw te beïnvloeden.

Bovendien blijft de waterdichtheid volledig behouden en wordt het dak met de TPE dakbaan uitermate duurzaam.

Bovenop de Spectraplan TPE dakbaan worden 1.200 lichtgewicht IKO solar PV zonnemodules gekleefd. Dankzij het geringe gewicht van die zonnemodules - amper 3,5kg/m² tegenover 35kg voor de klassieke, kristalijne panelen worden de meeste nu onbenutte daken een ideale plaats voor de productie van de groene stroom voor de toekomst. ATAB biedt hier een totaaloplossing aan waar producten op elkaar zijn afgestemd.

De installatie van Zuidnatie wordt verwacht minstens 172.800wp op te brengen (nominaal vermogen) en zal de Zuidnatie voor een deel voorzien in zijn eigen stroomtoevoer. Na 25 jaar wordt deze installatie geacht meer dan 3,2 miljoen kWh groene stroom te hebben opgeleverd of het equivalent van 35 huisgezinnen, en dit 25 jaar lang.
Het IRR ligt op meer dan 10 procent en overstijgt daarmee alle financiële rendementen die vandaag te vinden zijn. De oplevering van het project wordt verwacht tegen eind van dit jaar.

“ATAB is voor Zuidnatie dé specialist van het platte dak en voor ons de ideale partner voor dit project”, aldus Marcel Dubourg, Gedelegeerd Bestuurder van Zuidnatie NV. “Met één firma die alles in handen heeft, het hele project stuurt en opvolgt heb ik daar ook omzeggens geen omkijken naar. Het geeft me ook een veilig gevoel. Het gaat hier over een zware investering en dan heb je solide betrouwbare partners nodig. Dit jaar nog wordt de Zuidnatie stroomfabrikant en dat is een zeer goed vooruitzicht.”