Zoveel villa's, zoveel stijlen

Bron: Villa - Logic-Immo
Villa’s bestaan er in allerlei soorten en maten. Het liefst wil je natuurlijk een woning die naadloos aansluit bij jouw levensstijl en woonvoorkeuren, maar die er daarnaast ook oogstrelend uitziet. Een overzicht van veelvoorkomende villastijlen zal de keuze al veel makkelijker maken. Over het algemeen zijn die in twee categorieën in te delen: klassiek en modern. Al kan een combinatie natuurlijk ook altijd.

Klassieke villastijl

Bij ‘klassiek’ denk je al snel aan een charmante landelijke villa, bijvoorbeeld een idyllische hoeve in bosrijke omgeving. Daarin zijn vaak kenmerken van Engelse ‘cottages’ te herkennen. Denk aan de Tudorstijl: aandacht voor vakmanschap en handwerk, of een opvallende balkstructuur in de muren. Dat alles zorgt voor een romantisch karakter. Daartegenover staat de manoirstijl, die zijn oorsprong heeft in Frankrijk. Een manoirvilla is vaak voorzien van hoge plafonds, marmeren schoorsteenmantels, houten vloeren en sierlijke ornamenten. Hoog en statig dus, in tegenstelling tot de pittoreske gezelligheid van een cottage.

Moderne villastijl

Als je zo’n klassieke villa maar ouderwets vindt, dan kun je ook voor een moderne villa gaan. Die zijn te herkennen aan rechte lijnen, grote raampartijen, opzettelijke asymmetrie, vlakke daken… Een moderne villa is strak, relatief eenvoudig en heeft weinig opsmuk, maar behoudt steeds de focus op comfort. Moderne materialen als staal en beton komen veel voor in moderne villa’s, maar ook traditionelere materialen als hout worden gebruikt voor hun warme uitstraling. Zo vermijd je  dat het geheel te kil wordt.

Een combinatie

Tegenwoordig is het erg trendy om oud en nieuw met elkaar te combineren. Het is dus perfect mogelijk om de kenmerken van een klassieke en moderne stijl met elkaar te verenigen. Als je niet kunt kiezen, combineer dan het beste van twee werelden voor een contrasterend en opvallend design! Denk bijvoorbeeld aan een villa met een open lay-out voor de leefruimtes, maar met klassieke details als een balkenplafond. Of een landelijke villa met de natuurlijke lichtinval van grote raampartijen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo