Algemeen

Zorginstellingen moeten meer ruimte krijgen voor nieuwbouw

Zorginstellingen moeten meer ruimte voor nieuwbouw krijgen. De gebouwen van zieken- en verzorgingshuizen kunnen dan sneller aangepast worden, krijgen een langere levensduur en leveren een hoger rendement op. Dit komt naar voren uit een onderzoek van TNO.

`Zorgvastgoed wordt vaak op te kleine kavels gepropt, waardoor de exploitatie nodeloos arbeidsintensief wordt`, zegt Henk Sijsling, architect en financial engineer bij TNO. `Door te veel op te kleine locaties te bouwen blijkt bovendien de levensduur beperkt.` Sijsling pleit voor de uitgifte van kavels die groot genoeg zijn om de zorgcomplexen indien nodig aan te passen en uit te breiden. Het argument dat er niet genoeg ruimte beschikbaar is, schuift hij terzijde. `Als wij alle bejaarden- en verpleeghuizen zouden afstapelen naar laagbouw, wordt Nederland met 0,1% meer bebouwd. Als we de ontsluitingen en erven meerekenen, is dat 0,23% van Nederland.`

Staatssecretaris Jet Bussemaker nam eerder een aantal bevindingen uit het onderzoek over in een brief aan de Tweede Kamer. Zij benadrukt hierin dat zorginstellingen niet in staat zijn om te concurreren met een projectontwikkelaar of corporatie. Dit maakt het voor deze instellingen lastig een grotere kavel te bemachtigen.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life