Architectuur

Zonverlichte rouwkapel in heuvels van Acapulco

BNKR Arquitectura ontwierp de Sunset Chapel in de Mexicaanse heuvels van Acapulco, een rouwkapel die speelt met licht en opgaat in het granieten rotslandschap.
De eerste opdracht aan BNKR Arquitectura voor een religieus gebouw was een trouwkapel, de tweede een rouwkapel. Waar de trouwkapel staat voor levensvreugde, staat de rouwkapel voor het rouwen om de dood. Deze diametrale tegenstelling was de belangrijkse inspiratiebron voor het ontwerp van de Sunset Chapel in Acapulco, Guerrero, Mexico. Op basis van dit spel van contrasten werden alle beslissingen omtrent het ontwerp gemaakt: glas vs. beton, transparant vs. massief, etherisch vs. zwaar, klassieke proporties vs. chaos, kwetsbaarheid vs. onverwoestbaarheid, vluchtig vs, blijvend.

Ode aan de zon

De opdracht van de klant was simpel: ten eerste zou het ontwerp van de kapel ten volle gebruik moeten maken van de spectaculaire uitzichten die de locatie biedt. Voorts moest de zon in de kapel precies achter het altaarkruis komen staan, al is dat maar tweejaarlijks mogelijk, tijdens de equinoxen. Ten slotte moest een sectie met de eerste reeks cryptes inbegrepen worden buiten en rond de kapel. De locatie en de uitvoering zou het mausoleum metaforisch perfect synchroniseren met de hemelse cyclus van continue vernieuwing.

Lees verder op Architectura.be