Vastgoed

Ziezo!-boekje maakt huurders wegwijs in rechten en plichten

Het Antwerpse provinciebestuur gaat 51.000 exemplaren van het Ziezo!-boekje verdelen naar sociale huurders. Dit handige boekje geeft in duidelijke taal een overzicht van hun rechten en plichten. Vaak weten sociale huurders niet wie voor het onderhoud en de herstellingen van de woning moet instaan, zijzelf of de sociale huisvestingsmaatschappij. Daarom zette de provincie samen met de sector alles op een rijtje. Vandaag overhandigt gedeputeerde Bart De Nijn het eerste Ziezo!-boekje aan een huurder van de sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woningen. “Door mensen goed te informeren, zorgen wij ervoor dat zij problemen kunnen vermijden of ze beter kunnen aanpakken”, stelt gedeputeerde Bart De Nijn.

Mijn raam is kapot, mijn boiler maakt een raar geluid, het huis heeft dringend een verfbeurt nodig, … maar wie moet dit in orde maken én wie gaat dat betalen? Sociale huurders zitten vaak met vragen over de herstellingen en het onderhoud van hun woning. De provincie Antwerpen heeft het antwoord op al deze vragen gebundeld in een handig boekje: Ziezo!.Het initiatief komt van gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor wonen.

“Vanuit de sector hoorden wij dat er vaak problemen en discussies zijn over de rechten en plichten van zowel de huurders als de verhuurders, zegt gedeputeerde Bart De Nijn. "Vanuit andere overheden was hieromtrent nog geen initiatief genomen en daarom heb ik besloten om met onze provincie het voortouw te nemen. Het is niet evident voor huurders om al hun plichten en ook hun rechten te kennen. Met het Ziezo!-boekje geven wij een handig hulpmiddel aan meer dan 50.000 gezinnen in onze provincie.”

Klare taal en een heldere opbouw

Bij de opmaak van de brochure werd extra aandacht besteed aan een duidelijk taalgebruik en een heldere opbouw. Voor de inhoud werd een speciale provinciale werkgroep samengesteld waar o.a. medewerkers van sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s), sociaal verhuurkantoren (svk’s), de huurdersbond, het Vlaams Woningfonds, Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie en de provincie deel van uitmaakten. Bij het maken van het Ziezo!-boekje werd verder gewerkt op een brochure van sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel, die zij opgemaakt had in samenwerking met haar huurders en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen. Bart De Nijn: “Er is door de werkgroep heel wat voorbereiding en overleg geweest om tot deze consensustekst te komen. Alle onderdelen van een huis komen erin aan bod: van de tuin tot de zolder. Bij elk onderdeel staat of de huurder dan wel de sociale huisvestingsmaatschappij ervoor verantwoordelijk is.”

51.000 exemplaren worden verdeeld naar huurders

In een eerste oplage worden nu 34.000 brochures verspreid bij sociale huurders van sociale huisvestigingsmaatschappijen (shm’s) en sociale verhuurkantoren (svk's) uit de hele provincie. Zij krijgen deze brochure van hun shm of SVK toegestuurd tijdens de eindejaarsperiode of begin 2011. Een tweede oplage volgt in het voorjaar van 2011. In onderling overleg werd afgesproken dat deze bestemd is voor de 17.000 huurders van Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonhaven uit Antwerpen. De kosten voor het drukken van de brochure worden volledig door de provincie betaald. In totaal investeert de provincie in drie jaar om en bij de 40.000 euro in dit initiatief.

Vandaag reikt gedeputeerde Bart De Nijn een eerste exemplaar uit aan huurders van de Mechelse Goedkope Woningen. De Mechelse Goedkope Woningen (MGW) staat positief tegenover het initiatief van de provincie. "Onze huurders hebben vorig jaar van de maatschappij een herwerkt huishoudelijk reglement gekregen met alle uitleg in over rechten en plichten. Een folder met deze specifieke informatie voor sociale huurders is een bijkomend informatiekanaal dat zeker zeer nuttig kan zijn", zegt MGW voorzitter Alexander Vandersmissen.