Duurzaam Bouwen

Ziekenhuizen kunnen nog veel energie besparen

Ziekenhuizen zijn in staat om nog veel energie te besparen. De sector moet net als andere sectoren voldoen aan de klimaatdoelstelling die Nederland in 2009 heeft gesteld. Die doelstelling luidt dat in `2020 Nederland net als de andere EU-lidstaten 20% minder energie moet gebruiken en 20% minder CO2-uitstoot in vergelijking met 1990`.

Voor de Nederlandse ziekenhuizen betekent dit dat zij hun energieverbruik met zo`n 10 tot 15% moeten terugbrengen. Vooralsnog doen de ziekenhuizen hier echter nog niet veel aan. Volgens Arjan Bot, die een afstudeeropdracht onder professor Guus Schrijvers in het UMC Utrecht naar energiebesparing in ziekenhuizen voltooide, levert energiebesparing echter veel op voor de ziekenhuizen. Een gemiddeld universitair ziekenhuis gebruikt immers net zoveel energie als 15.000 huishoudens. Dat is gelijk aan het verbruik in de gemeente Venray met 39.000 inwoners.

Om de ziekenhuizen energie te laten besparen is het volgens Bot onder meer een goed idee om een milieucoördinator aan te stellen. Deze kan fungeren als vast aanspreekpunt op het gebied van bezuinigingen. Voor verdere energiebesparende maatregelen kunnen ziekenhuizen kijken op de site slimme-energie.nl.

Gebaseerd op: ZorgVisie