Architectuur

Zeven genomineerden Casa Nova bekendgemaakt

Het Stadsgewest Haaglanden heeft de genomineerden voor de ontwerpwedstrijd Casa Nova bekend gemaakt. Van het recordaantal van 95 inzendingen heeft de jury zeven ontwerpen genomineerd. Op 3 december a.s. maakt regiobestuurder Wonen en voorzitter van de jury Bé Emmens tijdens het Woonvisiedebat Haaglanden de prijswinnaars bekend. Emmens: "De jury vond de inzendingen er professioneel uitzien en zag dat er met enthousiasme aan was gewerkt". Het publiek kan voor de publieksprijs stemmen op één van de genomineerde ontwerpen op www.haaglanden.nl/casanova.

'Gezinswoningen: een (gestapelde) binnenstedelijke opgave'
Om gevarieerd bouwen te stimuleren, schrijft het Stadsgewest Haaglanden jaarlijks de ideeënwedstrijd Casa Nova uit. In 2009 staat Casa Nova in het teken van het thema `Gezinswoningen: een (gestapelde) binnenstedelijke opgave'. Vooral in de stad is de ruimte voor nieuwbouw schaars. Bestaande huizen zijn niet altijd geschikt voor gezinnen en zijn ook vaak financieel niet haalbaar. Daardoor trekken zij weg uit de stad. De uitdaging was om een complex met vernieuwende (gestapelde) gezinswoningen te ontwerpen op een locatie binnen de stad.

Nominaties

Genomineerd zijn de volgende ontwerpen (in alfabetische volgorde naar ontwerp):
• CROSS-SECTION van A.H. Roefs uit Tilburg (zie foto)
• De omgekeerde wereld van Architectenbureau Werkgroep Tilburg uit Tilburg
• 't Huis in de flat van M. Voss uit Den Bosch
• New kids on the block van Vidomes uit Delft
• SUSHI! van Woonbron Kristal BV uit Rotterdam
• URBAN MIXIMUM van BINT Architecten etcetera uit Den Haag
• User Generated Content van studioLjubio uit Rotterdam
De genomineerde ontwerpen kunt u bekijken op www.haaglanden.nl/casanova. Hier kunt u ook uw stem uitbrengen op een van de ontwerpen. Het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt, ontvangt op 3 december de Publieksprijs Casa Nova 2009 van 500 euro.

Referentielocatie in Delft
De referentielocatie voor Casa Nova 2009 bevond zich in het centrum van Delft. Op deze locatie is momenteel een basisschool gevestigd. Dit schoolgebouw wordt mogelijk op termijn vernieuwd. Mocht nieuwbouw van de school niet precies op dezelfde locatie gesitueerd worden, dan ontstaat de kans een mooi wooncomplex te realiseren. Casa Nova is een ideeënwedstrijd. Dat houdt in dat er geen enkele garantie is dat de (winnende) ontwerpen gerealiseerd worden.

Beoordeling
Een deskundige jury heeft alle inzendingen beoordeeld. De jury bestond uit: voorzitter Bé Emmens (regiobestuurder Wonen van het Stadsgewest Haaglanden), René Buur (Seniorarchitect KOW Den Haag), Nathalie van der Hak (zelfstandig adviseur en moeder van vier kinderen, wonend in Delft), Erik Pasveer (hoofd Ruimtelijke Ordening gemeente Delft) en Petra Rutten (manager gebiedsontwikkeling bij Proper Stok).

Variatie in woonvormen
De prijsvraag is uitgeschreven in het kader van de Regionale Woonvisie, die door het Stadsgewest is vastgesteld. Hierin staat aangegeven dat er de komende jaren een groeiende vraag naar verschil, identiteit en eigenheid op het gebied van wonen is. Dit vraagt om creatieve, vernieuwende en flexibele ideeën, kortom om meer variatie in woonvormen.