Nieuwbouw

Zestig meter hoge toren bij nieuw stadskantoor Arnhem

De bouw van het nieuwe kantorencomplex op de plaats van het voormalige Gewab-gebouw, naast het Stadskantoor aan de Eusebiusbuitensingel in Arnhem, start nog eind dit jaar. Onderdeel van het gebouw is een zestig meter hoge kantoortoren.

Het gegolfde front aan de singel sluit aan op het Stadskantoor en wordt zes bouwlagen hoog. Ook het deel aan de Westervoortsedijk krijgt die hoogte. Tussen de Eusebiusbuitensingel en de busremise van Connexxion, aan een straatje zonder naam, komt een kantoor van vijf bouwlagen, van waaruit de kantoortoren verrijst. In totaal goed voor zo'n 29.000 vierkante meter kantoorruimte. Het middengebied biedt plaats aan drie hoven, doorsneden door kantoren. Die krijgen een functie als tuin en als 'stadsruimte'. Een top-landschapsarchitect zal het ontwerp maken. De naam 'Eusebiushof' op het gebouw verwijst naar die binnenruimten, maar is slechts een werktitel.

Zestien verdiepingen
De toren krijgt zestien verdiepingen. Op dit moment zijn die alleen bestemd voor kantoren, maar op termijn wordt een woonfunctie niet uitgesloten. Onder het gebouw komt een ondergrondse parkeergarage van twee lagen, met plaats voor 380 auto's. Een deel van de kantoorruimte zal worden gehuurd door de gemeente Arnhem, voor de diensten Stadsontwikkeling, Stadsbeheer en Maatschappelijke Ontwikkeling. De laatste twee huizen nu in de Van Oldenbarneveldtstraat en de Broerenstraat.

Eurocommerce
De gemeente Arnhem wilde aanvankelijk de Gewab-locatie zelf ontwikkelen, maar verkocht het bouwrijp gemaakte perceel vorig jaar aan projectontwikkelaar Eurocommerce uit Deventer. Het complex is in nauwe samenwerking ontworpen door Royal Haskoning Architecten en Architekten Cie. (Pi de Bruijn), beide uit Amsterdam. Laatstgenoemde tekende ook het ontwerp voor een nieuw gebouw op de hoek van de Eusebiusbuitensingel en de Boulevard Heuvelink. Het huidige PPD-gebouw daar zal worden gesloopt.