Algemeen

Zes winnaars voor zorginnovatiewedstrijd I2C

Zes winnaars voor zorginnovatiewedstrijd I2C
Multisensoriële Low-Visiontuin
Op de laatste dag van zorgbeurs Expo 60+ werden afgelopen donderdag, 4 oktober, de winnaars van zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. Tijdens de zesde editie van de wedstrijd besliste zowel een vakjury als het publiek via online stemmen en stemmen op de beurs wie de winnaars werden in de categorieën Tools, Industry en Concept. Voor de vakjury waren WZC Witte Meren (Tools), Hospithera (Industry) en UZ Gent (Concept) de winnaars. Het publiek koos ASZ Geraardsbergen (Tools), de neonatale intensieve-zorgcampus Gasthuisberg (Concept), en My Cerussa van CMS Software (Industry) tot winnaar.

I2C Tools

Voor I2C Tools gingen de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel vergemakkelijken. Uit 17 inzendingen koos een vakjury een shortlist van 6 kandidaten. WZC Witte Meren ging net als vorig jaar met de prijzen lopen met een interactief spel dat de persoonlijke mobiliteit van hun bewoners optimaliseert. De groepsbegeleiding voor kinderen van kankerpatiënten in ASZ Geraardsbergen kreeg een eervolle vermelding van de jury en ging eveneens met de publieksprijs aan de haal.

I2C Concept

I2C Concept focust op vernieuwende ontwerpen van zorginstellingen. Voor deze categorie selecteerde de vakjury een shortlist van 6 projecten uit 21 inzendingen. De multisensoriële low vision-tuin in UZ Gent verdiende volgens de jury de lauwerkrans. De tuin is er voornamelijk voor de patiënt en zijn familie en vrienden om te kunnen revalideren, genieten, verwerken en ontdekken in een veilige omgeving. Dit concept biedt de groter wordende groep slechtziende en blinde 65+’ers bovendien ook een veilig stukje groen. De neonatale intensieve-zorgcampus van UZ Gasthuisberg werd door de jury eervol vermeld en werd door het publiek bekroond met de publieksprijs.

I2C Industry

Ten slotte is er nog de categorie Industry die innovaties van standhouders op de beurs Expo 60+ in de spotlight plaatst. Van de 18 inzendingen, alle reeds gecommercialiseerd, riep de vakjury Hospithera met Kleancast tegen ongemakken van gips uit tot winnaar. Het Ball blanket van Carecomfort kreeg een eervolle vermelding, terwijl de app My Cerussa van CMS Software met de publieksprijs aan de haal ging. Dankzij die app kunnen alle medewerkers van een woonzorgcentrum via een aanraakscherm op een smartphone, tablet of pc informatie opvragen en registreren per bewoner.

Naar de zevende editie

De I²C-wedstrijd was dit jaar aan zijn zesde editie toe. Bedoeling van deze wedstrijd is om innovatie in de zorgsector aan te moedigen en om nieuwe ideeën de aandacht te geven die ze verdienen. De wedstrijd is een initiatief van beursorganisator Probis die hiervoor samenwerkt met Redactiebureau Palindroom, en ORI, de Federatie van Raadgevende Ingenieurs.

Met zes tevreden winnaars, met meer dan 50 kwalitatieve inzendingen en met meer dan 6500 online stemmen is de zesde editie van I²C er andermaal in geslaagd om innovators in de zorgsector een hart onder de riem te steken. Op naar de zevende editie die volgend jaar zal uitgereikt worden op de vakbeurs Healthcare in Brussels Expo.

Ook interessant


Build for Life