Algemeen

Zeebrugge verwacht 750 nieuwe jobs door private investeringen

De privésector investeert momenteel voor meer dan 300 miljoen euro in de Zeebrugse haven. Dat moet tot 750 nieuwe jobs leiden. Het havenbestuur heeft de cijfers donderdag voorgesteld.

Zeebrugge kende dit jaar binnen alle trafieksegmenten een groei. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar groeide de trafiek met 10 procent tot 25,75 miljoen ton. De investeringen zullen deze groei volgens de havenvoorzitter bestendigen. De verwachtingen over de ingebruikname van de diepzee APM Terminal in de voorhaven zijn groot. De terminal zal in april haar eerste schip ontvangen.

Containerterminal en parking
De Deense groep A.P.Moller-Maersk bereidt momenteel de eerste fase van haar nieuwe containerterminal aan het Albert I-dok voor. De eerste fase omvat 57 hectare langs 900 meter kaaimuur. Daarop wil de groep 1 miljoen TEU (20-voetcontainerequivalent) per jaar behandelen. Op termijn zal de terminal groeien naar 84,5 hectare met 1.300 meter kaaimuur. Het hele project kan tot 500 nieuwe jobs creëren. De terminal heeft als grote meerwaarde dat ze tijongebonden schepen met een diepgang van 15 meter kan ontvangen.

Op 8 november wordt langs de Bastenakenkade (de vroegere kolenkade) in de achterhaven een nieuwe parking van 27 hectare in gebruik genomen. Het gaat om de eerste fase van het PSA HNN RoRo Division-project. Op de parking kunnen 13.500 wagens staan. De terminal moet 200.000 nieuwe wagens per jaar extra opleveren. Het project zal aan 18 bedienden, 45 havenarbeiders en 26 arbeiders in de logistieke diensten werk verschaffen.

Opslagruimten, autogarage en tank
Het Japanse bandenbedrijf Bridgestone bouwt momenteel 31.000 vierkante meter nieuwe opslagruimten voor diverse soorten nieuwe banden in de achterhaven. De uitbreiding zal de tewerkstelling in dit bedrijf verhogen van 90 naar 120. De banden zijn afkomstig uit Japen, Thailand en Turkije.

Op de terminal van Sea-Ro wordt momenteel een eerste autogarage voor circa 5000 nieuwe wagens gebouwd. Het gebouw met een grondoppervlakte van 16.200 vierkante meter krijgt vier verdiepingen. Er is een uitbreidingsmogelijkheid tot 64.800 vierkante meter grondoppervlakte.

Gasmaatschappij Fluxys installeert momenteel op haar LNG-terminal een vierde opslagtank voor aardgas uit Qatar, Algerije, enz... Met de opslagcapaciteit moeten ook andere installaties worden aangepast. Dit zal tot in 2008 duren.

Loodsen
Bij StoraEnso zijn drie nieuwe loodsen van elk 12.000 vierkante meter gebouwd voor de opslag van papier. Dit bedrijf is in Zeebrugge jaarlijks goed voor 2,5 miljoen ton papier en 300.000 ton papierpulp. Dagelijks vertrekken er 150 vrachtwagens. Jaarlijks wordt ook 600.000 papier per spoor afgevoerd. Eind 2005 beslist het bedrijf of er nog twee bijkomende loodsen worden gebouwd. In vijf jaar tijd evolueerde de tewerkstelling bij StoraEnso van 25 naar 150 personeelsleden.

Het havenbestuur zelf gaat weldra over tot de commercialisering van een nieuw Europees distributiecentrum van 120 hectare in de achterhaven. Een aantal bedrijven heeft al interesse getoond. Binnenkort start volgens havenvoorzitter Joachim Coens de internationale promotie. Men richt zich op Azië, India, China en het Verenigd Koninkrijk.
Build for Life