Bedrijfsnieuws

Xella pionier in passiefbouw

Naar aanleiding van Batibouw 2010 stelt Xella haar hoog energiezuinige en ecologische bouwmaterialen in de kijker. Dankzij de combinatie van de unieke minerale YTONG MULTIPOR-isolatieplaten met YTONG of kalkzandsteenblokken SILKA en HEBEL cellenbeton wand- en dakplaten, is het mogelijk om laagenergie- en passiefgebouwen efficiënter en sneller te plaatsen. De innovatieve wandoplossingen blijven ver beneden de vereiste EPB normen en komen de productiviteit en rendabiliteit op de werf, de kwaliteit van de woning en het budget van de bouwheer maximaal ten goede.

Energiezuinige wandoplossingen

Dankzij de hoge isolatiewaarde van het ruwbouwmateriaal YTONG slaagde Xella er al in om zonder de plaatsing van extra isolatie ver beneden de wettelijke EPB eisen te blijven. Voor passiefhuizen – met een U-waarde lager dan 0,15 W/m²K – kan gekozen worden voor de enkelvoudige wandopbouw met YTONG-blokken. Hiervoor biedt Xella een YTONG blok aan met een u-waarde van 0,08 W/mK en een dikte van 48 cm. De 48 cm brede YTONG-blokken werden ontwikkeld om tegemoet te komen aan de hedendaagse eisen in het kader van energiebesparing. Samen met de binnen –en buitenpleister voldoet deze wandopbouw om de isolatie-eisen voor een passiefhuis te behalen.

Sinds de lancering van de YTONG MULTIPOR-isolatieplaten is het nog eenvoudiger om zonder grote budgettaire inspanningen laagenergie- en ook passiefgebouwen op te trekken. De combinatie van YTONG-blokken met een dikte van 30 cm, aangevuld met een YTONG MULTIPOR- isolatie van 18 cm dik is goed voor een isolatiewaarde van 0,14 W/m²K.
De innovatieve en energiezuinige wandoplossingen van Xella zijn tijdens Batibouw te zien in paleis 5 op stand 307


Eerste gecertificeerd passiefhuis
Inmiddels werd in Wallonië het eerste gecertificeerd passiefhuis voltooid met blokken in SILKA- kalkzandsteen. Dit milieu vriendelijk materiaal bestaat uit zand, kalk en water en verzekert een hoge energetische en ecologische waarde. SILKA- kalkzandsteen beschikt over goede vochtregulerende en warmteregulerende eigenschappen.

Optimale geluidsisolatie
Met de SILKA-spouwmuren speelt Xella in op de vraag naar sterk geluidswerend materiaal voor ondermeer rijwoningen en appartementen. De geluidsisolerende waarde van SILKA-muren werd in januari 2009 getest in het laboratorium voor akoestiek en thermische fysica van de K.U.Leuven. Met 69dB voldoen de SILKA-spouwmuren ruimschoots aan de wettelijke norm van minimum 62dB voor akoestische geluidsisolatie van woningscheidende wanden tussen rijwoningen. De SILKA-muren zijn daarom uiterst geschikt voor het opbouwen van wanden tussen appartementen en rijwoningen en ook voor schoolgebouwen, hotels en rusthuizen.

Handig in gebruik
Naast hun energiezuinig en duurzaam karakter, zijn de materialen van Xella gekend om hun gebruiksgemak. Dat bewijst ook het succes van de YTONG klus-en-win wedstrijd die Xella het voorbije jaar organiseerde.

Tussen augustus 2009 en Batibouw 2010 daagt Xella elke klusser uit om zich te bewijzen in de YTONG klus-en-win wedstrijd. Deelnemers konden foto’s en filmpjes van doe-het-zelf projecten met YTONG- blokken inzenden. De winnaar van de wedstrijd wordt bekend gemaakt tijdens Batibouw 2010 en krijgt een doe-het-zelf waardebon van €1000. De prijsuitreiking gebeurt in aanwezigheid van Roger van Vitaya, de handigste klusser in Vlaanderen, op de stand van Xella.
Build for Life