Nieuwbouw

Woonwenz levert 'De Beeldenfabriek' op

De bewoners van het nieuwe appartementengebouw De Beeldenfabriek aan de Emmastraat in Venlo-Zuid, ontvangen deze en volgende week de sleutel van hun woning. In de nieuwbouw heeft Woonwenz een blijvende herinnering aan de voormalige beeldenfabriek Sint Jozef gerealiseerd.

De ‘nieuwe’ Beeldenfabriek telt negentien appartementen in het sociale huursegment en staat op de plek van de voormalige beeldenfabriek Sint Jozef. Alle appartementen zijn reeds verhuurd.

Het nieuwe complex is een ontwerp van architectenbureau Quant en is speels opgezet met veel glas en opvallende accenten. De Beeldenfabriek telt twee en drie bouwlagen en past daarmee goed in het straatbeeld van de Emmastraat. Aan de achterzijde van het complex ligt een afsluitbaar binnenterrein voor de bewoners.

Herinnering aan het verleden

Woonwenz heeft het appartementengebouw gerealiseerd op de plek waar tot 2008 de voormalige beeldenfabriek Sint Jozef stond. Toen Woonwenz enkele jaren geleden het leegstaande pand aankocht, trof zij binnen een bijzondere situatie aan. De tijd leek er te hebben stilgestaan. De fabriek was al veertig jaar gesloten, maar de werkplaats was vrijwel geheel intact. Overal stonden mallen, gipsen (heiligen)beelden en ander materiaal. Woonwenz vond het tafereel zo verrassend dat zij het boek De hemel in gips liet schrijven over de oude beeldenfabriek en de beeldenindustrie in Venlo. Deze kleine oplage was in een mum van tijd uitverkocht. Ook veilde Woonwenz enkele overgebleven heiligenbeelden voor een goed doel.



De fabriek zelf had echter geen architectonische waarde en was bovendien in slechte staat. Woonwenz sloopte het pand daarom in 2008 om plaats te maken voor appartementen in het sociale huursegment.

Om ook in de nieuwbouw een verwijzing naar het verleden terug te laten komen, besloot Woonwenz niet alleen het gebouw De Beeldenfabriek te noemen, maar ook in het interieur elementen te laten terugkeren. Woonwenz heeft daarom enkele mooie gipsen beelden opgeslagen om deze een permanente plek te geven in de ‘nieuwe’ Beeldenfabriek. Het bedrijf CAS heeft daarvoor een ontwerp gemaakt dat inmiddels is uitgevoerd. Boven de entree van het complex is onder andere een beeld van de heilige Jozef, waarna de voormalige fabriek is vernoemd, geplaatst. In de corridors van het complex zijn enkele prachtige foto’s van Jacques Peeters, die hij destijds maakte voor het boek, op panelen gedrukt. Deze panelen zijn voorzien van kleine vitrines waarin kleinere gipsen beelden te zien zijn.

Woonwenz is zelf erg blij met het resultaat. Niet alleen zorgen de elementen uit de oude beeldenfabriek voor een blijvende herinnering aan een bijzonder stukje cultuurhistorie, maar ze geven het woongebouw ook een unieke uitstraling.