Nieuwbouw

Woonproject Herkenrodeveld: wonen nabij abdij Herkenrode

‘Herkenrodeveld’, het nieuwste project van Kolmont Woonprojecten, heeft heel wat in petto. Wonen in een rustige, doodlopende straat in een groene omgeving, op een boogscheut van de abdij van Herkenrode, en toch vlakbij het centrum van Kuringen. De realisatie van Herkenrodeveld belooft een heel pakket aan woningen. 19 doorzonwoningen en 20 halfopen bebouwingen, waarvan 12 schakelvilla’s in een strakke, moderne architectuur en 8 landhuizen in een tijdloze, klassieke stijl. En voor wie zelf aan de slag wilt, biedt de Hasseltse projectontwikkelaar 8 bouwgronden voor open bebouwing aan.

Groen, groener, groenst
Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, is zopas een aangename woonbuurt rijker. Herkenrodeveld ligt midden in het groen in een doodlopende straat en is te bereiken via de Rode Rokstraat (zie bijgevoegd plan). Het aangrenzende landbouwgebied tussen de verkaveling en de abdij van Herkenrode vormt een natuurlijke grens met prachtige vergezichten.
Kolmont Woonprojecten trekt bewust dit groene aspect uit de omgeving door over heel de verkaveling. Zo worden, aan de hoofdtoegang van de verkaveling, aan beide kanten essen aangeplant als laanbomen en is in de 2 doodlopende woonstraten aan de noordzijde gekozen voor haagbeuk. Langs het fiets- en voetpad tussen de Rode Rokstraat en de Larestraat komt een bomenlaan in eik. In het zuidwestelijk deel van de verkaveling wordt, als kers op de taart, een licht glooiend park aangelegd. Aan groen dus geen gebrek!



Zonnetje in huis
Herkenrodeveld wordt niet enkel gerealiseerd met toepassing van de nieuwste technologieën, er wordt ook maximaal gebruikgemaakt van de stand van de zon. Door de optimale oriëntatie kan de leefruimte volledig genieten van lichtinval en natuurlijke warmte.

De architectuur van dit type woning is strak en modern. De koper heeft de keuze tussen 4 verschillende types, elk met 3 slaapkamers en een woonoppervlakte van 100 tot 120 m2. De doorzonwoningen worden gebouwd in 3 losstaande bouwblokken met elk 4, 7 of 8 wooneenheden. Voor het stallen van de auto heeft de architect een uniform beeld gecreëerd door aan de straatzijde moderne carports in staal te voorzien. Onder de metalen luifel is een betonnen volume als bergruimte voorzien. Achter de carport is er nog ruimte om een tweede wagen op eigen terrein te parkeren.



Landelijk wonen
De 8 landhuizen op percelen van 4,5 are tellen 3 slaapkamers en hebben een bewoonbare oppervlakte van 125 m2 tot 150 m2. Typisch landelijke elementen zijn de karakteristieke
kruisverdelingen op het glas, houten sierluiken, muurankers en gebruik van Beerse. Al is de stijl erg landelijk, de woningen worden gebouwd met de modernste materialen waardoor er een laag energieverbruik zal zijn. De huizen zijn voorzien van onder meer hoogrendementsglas en superisolerende spouw-, vloer- en dakisolatie en een duurzaam ventilatiesysteem.



Schakelvilla’s
Aan de nieuwe insteek van de Rode Rokstraat bouwt Kolmont Woonprojecten 12 moderne woningen op percelen van 3 tot 4 are. Het gaat om per 2 geschakelde woningen in halfopen bebouwing, met plat of hellend dak en zuidelijk georiënteerde tuinen. De huizen hebben een bewoonbare oppervlakte van 120 m2 tot 140 m2 en tellen 3 slaapkamers. Door de compacte bouwvolumes en gebruik van duurzame materialen genieten ook deze woningen van een goed E-peil.



Bouwen op de zijperceelsgrens
Voor wie zelf aan de slag wil, zijn er ook 8 zuidwestelijk georiënteerde bouwgronden beschikbaar op Herkenrodeveld. De percelen zijn tussen 5 en 7 are groot, en voorzien voor een woning in open bebouwing. Vijf woningen hebben als voorschrift ‘bouwen op de zijperceelsgrens’, waardoor de zijtuin optimaal georiënteerd en ingericht kan worden. De andere woningen worden op de klassieke manier in het midden van het lot ingeplant.

“Wij verheugen ons als stad op deze kwalitatieve uitbreiding van het Hasseltse woonaanbod”, zo benadrukt schepen van ruimtelijke ordening Tom Vandeput. “Woonproject Herkenrodeveld biedt immers een zeer verscheiden pallet aan energiezuinige woonvormen. Voor ieders budget is er wat wils, hetgeen ontgetwijfeld zal zorgen voor een verscheiden typologie onder de toekomstige bewoners. Kolmont Woonprojecten realiseert dit project bovendien met respect voor de omgeving, getuige het behoud van het groene karakter via de aanplanting van diverse laanbomen en groenzones. Daarnaast gaat ook heel wat aandacht naar de zwakke weggebruiker door de realisatie van een van gemotoriseerd verkeer gevrijwaarde fietsverbinding tussen de Rode Rokstraat en Larestraat. Hetgeen wij als stadsbestuur enkel maar kunnen toejuichen.”