Algemeen

Woonhappening: Wonen morgen begint vandaag

Het provinciebestuur van Limburg organiseert in samenwerking met Centrum Duurzaam Bouwen en Het Toegankelijkheidsbureau een woonhappening voor ouderen, met als doel te informeren en te sensibiliseren over thema's als aanpasbaar bouwen, zelfstandig wonen, verschillende woonvormen en nuttige woningaanpassingen. Er wordt informatie gegeven over alternatieve en vernieuwende woonvormen en initiatieven. Innoverende woonzorgprojecten worden in de kijker gezet.

21 OKTOBER: studiedag voor professionelen

De eerste dag is opgevat als een studiemoment voor alle professionelen die een rol spelen bij het ‘wonen voor ouderen’: architecten, bouwpromotoren, openbare besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen, zorgsector, … Deze dag zal geopend worden door gedeputeerde Jos Claessens, gedeputeerde voor wonen.

Het is de bedoeling van de eerste dag om zowel het beleid als andere betrokken partijen grondig te informeren en te sensibiliseren. Daarom heeft de provincie Limburg een onderzoeksopdracht gegeven aan het Hoger Instituut van de Arbeid om de specifieke noden van wonen en zorg van ouderen in Limburg in kaart te brengen. De resultaten van dit onderzoek zullen gepresenteerd worden op deze studiedag. De woonhappening wil tevens een eerste stap zijn om een breed maatschappelijk draagvlak te creëren en zo de krachten te bundelen om tijdig te anticiperen op de grote nood aan aangepaste woonmogelijkheden voor ouderen in de nabije toekomst.

Aan de hand van plenaire lezingen en diverse parallelle infosessies komen thema’s aan bod zoals ontwerpen voor iedereen en aanpasbaar bouwen, nieuwe woonconcepten, voorbeeldprojecten in de sociale huisvesting en alternatieve woonvormen. Ontwerpers delen hun praktijkervaringen mee en innoverende woonzorgprojecten worden in de kijker gezet.

In een slotdebat geven sleutelfiguren uit de huisvesting en zorgsector hun toekomstvisie op het woon - zorg beleid van ouderen.

De studiedag is vergezeld van een beurs met vele informatiestanden van diensten en initiatieven die actief zijn op vlak van wonen en zorg voor ouderen.
De publiekstrekker wordt een interessante inleefstand uitgewerkt door o.a. de departementen Architectuur en Ergotherapie van de Provinciale Hogeschool waar je zelf kan uittesten hoe ouderen hun leefomgeving ervaren.


OKTOBER: infodag voor ouderen en andere geïnteresseerden

De tweede dag (22 oktober) is vooral gericht naar de ouderen zelf en zal geopend worden door de bevoegde gedeputeerde Sonja Claes, gedeputeerde voor welzijn. De ouderen kunnen dan terecht voor praktische informatie over het aanbod van diensten die zich bezig houden met het ‘wonen voor ouderen’. Enkele voorbeelden hiervan zijn de provinciale dienst voor huisvesting, het toegankelijkheidsbureau, mediotheken, politie, rustoorden, enz. … Verder worden er concrete tips en richtlijnen gegeven om het wooncomfort in de woning te verhogen.

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen is de wens van elke oudere. Maar om dit mogelijk te maken is het verstandig vandaag reeds stil te staan bij je woonsituatie om morgen problemen te voorkomen. Op de woonhappening kan je vele ideeën opdoen die je hierbij helpen. Zo zijn er infosessies over hoe je het wooncomfort kan verbeteren of je woning kan aanpassen aan veranderende behoeften, over welke hulpmiddelen er bestaan en over het aanbod van premies waarop je beroep kan doen. Naast het voorkomen van vallen in de woning en beveiliging van de woning staan ook alternatieve woonvormen op het programma zoals bijvoorbeeld kangoeroewonen en serviceflats.

Naast de infosessies en de workshops is er ook een tijdelijke beurs voorzien die het programma vervolledigt. Op deze beurs kan je op eigen tempo de verschillende informatiestanden bezoeken. Verder kan je hier terecht met individuele vragen en vind je hier informatie op maat.

Als randanimatie is er een busrit met gids voorzien doorheen de tuinwijken rondom de mijnsite van Zolder, om zo kennis te maken met de mijnarchitectuur en het wonen van welleer.

Om deel te nemen aan deze dag dien je je op voorhand in te schrijven.


Voor meer informatie over beide dagen en voor inschrijvingen kan je terecht bij Centrum Duurzaam Bouwen via het telefoonnummer 011 51 70 51 of via de website www.centrumduurzaambouwen.be.
Build for Life