Woningpas is perfecte instrument voor bestaande woningen

  BE   4 december 2018 Bron: Bouwunie
Woningpas is perfecte instrument voor bestaande woningen
Bouwunie pleit al enkele jaren voor de invoering van een woningpas . Het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben nu in opdracht van de drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege de woningpas gelanceerd.

De woningpas is een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over een woning samenbrengt. Het gaat dan om keuringen, attesten en gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of de EPB-aangifte Ö Dat maakt het veel makkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig een woning is.

Nieuwe woningen presteren erg goed op energievlak. En zelfs beter dan de regelgeving oplegt. Goed nieuws, maar het gaat alleen over nieuwbouw. Dat is maar een fractie van het woningenbestand. Bij de bestaande huizen gaapt er nog een achterstand.

De woningpas zegt hoe het gesteld is met de kwaliteit van de woning. Binnenkort krijgt ook het Energieprestatiecertificaat een nieuw kleedje. Dit EPC+ zegt niet alleen iets over de energieprestaties van de woning maar geeft ook meer informatie over hoe de woning energiezuiniger kan gemaakt worden, wat dat kost en welk energielabel de woning nadien krijgt. Een mooie aanvulling op de woningpas. De twee instrumenten samen maken het voor de woningeigenaar duidelijk wat hij moet en kan doen om zijn woning up-to-date te maken. Welke investeringen een eigenaar, en op termijn ook een koper of huurder, best laat uitvoeren en op welke termijn.
Een stimulans dus voor een betere renovatie en voor een verhoging van het wooncomfort en de energieprestaties van de Vlaamse woningen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo