Vastgoed

Woningmarkt blijft het moeilijk houden

Rob de Ruiter heeft met zijn bedrijf Streaming Projects een model ontwikkeld waarmee de toekomstige ontwikkelingen op de woningmarkt te voorspellen zijn. De markt krijgt hierin een krappe vier als rapportcijfer.

`De komende drie maanden zien er slecht uit`, meldt de adviseur op het gebied van ruimtelijke ordening en vastgoed. Hij zette het prognosemodel op in samenwerking met 20 andere specialisten op het terrein van woningmarkt, vastgoed, ruimtelijke ordening, planeconomie en recht. De voorspellingen, die deels gebaseerd zijn op prognoses van andere partijen, zijn te vinden op www.woningmarktvoorspelling.nl. `We kijken bijvoorbeeld naar het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), het Centraal Planbureau, de ministeries en ook naar de Priemussen van deze wereld.`

In totaal zijn er 20 indicatoren die een invloed op de woningmarkt hebben. `De belangrijkste is consumenenvertrouwen. Als in de hoofden onzekerheid schuilt, gaat de portemonnee niet open.` Andere zaken die meetellen, zijn onder meer baanzekerheid, hypotheekrente en ambities van gemeenten.

Gebaseerd op: Cobouw