Algemeen

Woningen moeten voldoen aan strengere voorwaarden

Alle woningen die na nieuwjaar een bouwvergunning krijgen, moeten voldoen aan strengere energievoorwaarden. De nieuwe Vlaamse regelgeving inzake energieprestaties verscheen anderhalve week geleden in het Staatsblad en gaat begin volgend jaar van kracht. Vlaams minister van Energie en Leefmilieu Kris Peeters bracht de nieuwe regels dinsdag in herinnering.

Iedereen die wil bouwen, verbouwen of herbouwen en daarvoor na 1 januari 2006 een vergunning krijgt, moet voortaan strengere energievoorschriften naleven. Het gaat om nieuwe normen qua thermische isolatie, energieprestatie en binnenklimaat. Zo daalt de isolatienorm voor woningen van K55 tot K48. De technische norm voor energieprestatie mag niet hoger liggen dan E100. In nieuwe huizen dienen voortaan minimale regels op het vlak van ventilatie worden gerespecteerd.

De nieuwe regels kaderen in het Kyotobeleid van de Vlaamse regering, dat de uitstoot van CO2 de komende jaren fors moet doen dalen. De maatregelen zouden tegen 2010 voor 340.000 ton minder CO2 moeten zorgen.

Minister Peeters wees dinsdag op een persconferentie echter op de talrijke voordelen die woningen opleveren die op energievlak beter presteren. De strengere normen zorgen voor een meerkost, maar die wordt later dubbel en dik terugverdiend. De energiefactuur valt immers een stuk goedkoper uit. Daarnaast wordt het gezonder om in dergelijke huizen te wonen, stijgt de waarde van de woningen en dragen de maatregelen bij tot een beter leefmilieu.

De overheid moedigt energiebesparende maatregelen nu al aan. Personen die onder meer een hoogrendementsketel plaatsen, voor superisolerende beglazing kiezen, een warmtepomp of fotovoltaïsche zonnepanelen installeren kunnen de kosten daarvoor fiscaal inbrengen. Vanaf het najaar kan ook de factuur voor de uitvoering van een energie-audit - door erkende specialisten - voor 40 procent worden gerecupereerd.

Netbeheerders kennen ook tal van energiepremies toe. Een overzicht van alle fiscale maatregelen is terug te vinden in de brochure 'Maak uw huis energiezuinig en betaal minder belastingen' en op de website www.energiesparen.be

Een andere campagne, die luistert naar de naam ''t Is oktober, hou het sober', wordt in oktober gelanceerd en geeft de consument een rist praktische tips om energie te besparen. Naar verluidt kan met een minimum aan inspanningen al 5 à 10 procent energie bespaard worden.

Peeters benadrukte dinsdag tot slot dat de nieuwe regelgeving nieuwe kansen biedt voor Vlaamse bedrijven. Bovendien gaat ze volgens hem concurrentievervalsing in de sector tegen.
Build for Life