Algemeen

Woningcorporatie wil bouw Westermoskee veilig stellen

Woningcorporatie Het Oosten wil via de rechter de bouw van de omstreden Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes veilig stellen. De instelling heeft daartoe bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding aangespannen tegen Manderen BV. Dit is de beleggingsmaatschappij van de Turkse organisatie Milli Görüs. De zaak dient maandag. Dat heeft Het Oosten donderdag bekendgemaakt.

Vertragen
De woningcorporatie heeft de indruk dat Milli Görüs probeert de verlening van de bouwvergunning voor haar eigen gebedshuis te vertragen dan wel te voorkomen. Dat brengt het hele project in gevaar. Naast de moskee voorziet het project ook in de bouw van woningen, bedrijfsruimten en een parkeergarage. Het Oosten heeft daar al "enkele miljoenen" in geïnvesteerd. Dat geld moet als weggegooid worden beschouwd, als het project niet doorgaat, zei een woordvoerder van de woningcorporatie donderdag.

Geheim contract
Afgelopen weekeinde onthulde KRO Reporter het bestaan van een geheim contract, waaruit blijkt dat het gebedshuis in handen komt van het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen. Dat staat als uiterst conservatief bekend. De betrokken partijen, waaronder stadsdeel en woningcorporatie, hadden vorige zomer nog met de moskeevereniging Aya Sofya afgesproken dat de Westermoskee een geheel eigen van Keulen onafhankelijke koers zou varen.

Los van elkaar
Volgens de woordvoerder van Het Oosten moet de rechtszaak los worden gezien van deze kwestie, dat overigens vrijdag onderwerp is van een gesprek tussen betrokken partijen.

Ook interessant


Build for Life